2024. április 18., csütörtök

Aprópénzért kisemmizték

Egy topolyai férfi nem tudta törleszteni az adóssága részleteit, ezért megfosztották kenyérkereseti lehetőségétől

Kasza Róbert nem gondolta volna, hogy egy kisebb összegű hitel felvétele gyökeresen megváltoztatja életét. A topolyai férfi alkalmi munkákat vállal, de fő megélhetését 4 hold földje jelentette, amit lóval művelt meg. Ezt, akár csak házát, édesapja hagyta rá. Elvált, egyedül él, egészség- és nyugdíjbiztosítása nincs.

Róbert nyugodtan folytathatta volna igen szerénynek mondható életét, ha nem dönt úgy, hogy hitelt vesz fel egy banktól. Szüksége volt egy kis pénzre, és ez tűnt legkézenfekvőbbnek. Nem nagy összegről van szó, ezért földjét adta biztosítékul. A pénz jól jött, és lassan a részleteket is elkezdte visszafizetni, amikor minden rosszra fordult.

- Hitelt vettem fel a banktól, és adós maradtam. Meghalt édesapám, meghalt a nagybátyám, én pedig eltörtem a lábamat. Bekerültem a kórházba, közben meg muszáj volt intézni a temetéseket, és nem bírtam idejében törleszteni a részletet. Egyéves futamidejű kölcsön volt, de az egy év alatt nem tudtam visszafizetni. Kértem tőlük egy kis haladékot, hogy valahogy helyre jöjjek, és törlesszem, amit kell, de bíróságra adták az ügyet, és elárverezték a földemet – panaszolta Róbert.

A történteken nem lepődnénk meg, ha komoly adósságról lenne szó, de amint említettük, a férfi már törlesztette az adósság egy részét, és mindössze 35 ezer dinárral, valamint a rászámolt kamatokkal tartozott a banknak, amikor elárverezték földjét. Meglepő módon a 4 hold föld kikiáltási ár alatt talált gazdára.

- A négy hold földemet aprópénzért árverezték el. Abba belegyeztem volna, hogy csak annyit adjanak el belőle, amennyi a tartozásom, de ők az egészet eladták. Engem csak behívtak a bíróságra, azt sem tudtam, hogy miről van szó, mert szerbül nem nagyon tudok. Egy ügynökség vette meg a földemet, de azt hiszem, hogy valami nem volt rendben az árveréssel, mert 1 millió 820 ezer dinár volt a kikiáltási ár, de 1 millió 150 ezer dinárért vásárolták meg. Szerintem ez az egész csak egy játék volt – mondta el Róbert.

Az árverést követően fellebbezett, többek között arra is hivatkozott, hogy nem kapta meg az értesítést az árverést megelőző tárgyalásról, valamint az árverésen, amin már jelen volt, nem magyarázták el az anyanyelvén, hogy miről van szó. A fellebbezést a bíróság visszautasította, mert nem a meghatározott határidőn belül nyújtották be. Róbert ekkor a községi jogsegélyszolgálathoz fordult, de már ők sem tudtak segíteni.

A szolgálat munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy szerintük sem helyén való, ami történt, de a kisemmizett férfi későn fordult hozzájuk. A fellebbezés visszautasítása után még 30 napig élhettek volna az alkotmányos panasztétel jogával, amiben a szolgálat tudott volna segíteni, ám Róbert késve fordult segítségért, így a törvényes lehetőségek elfogytak. Lenne még egy igen bonyolult jogi eljárás, ám annak kimenetele teljesen bizonytalan, és meghaladja a férfi lehetőségeit.

Róbert egy szót sem szólt, amikor elárverezték a földjét, és most nem tudja, hogy mihez kezdjen, hiszen kenyérkereseti lehetőségétől fosztották meg 35 ezer dinárért.

- Eljárok dolgozni alkalmi munkákra, amikor hívnak, górézni, trágyát hordani, behányni a szenet. De ezért nem kérhetek sok pénzt, mert főleg idősek hívnak segíteni, és nekik sincs sok. Főként a földből éltem, de azt elvették. Az fáj a legjobban, hogy édesapámtól örököltem azt a földet, és jogtalanul vették el, az biztos – panaszolta.

Róbert földjét ez év június 27-én elárverezték, hiába kért haladékot vagy egy kis megértést. Fellebbezését visszautasították, s még a földjéért járó pénzből sem kapott egy dinárt sem. Nem tudja, hogy kihez forduljon, mit csináljon. Valaki viszont olcsón jutott földhöz.