2024. március 28., csütörtök

Minden ötvenedik járművezető ittas

Csökkent a halálos balesetek száma az Észak-bánáti körzetben

A nagykikindai rendőrség közlekedési osztályán Željko Đurđev parancsnok a háromnegyed évi közlekedésbiztonsági helyzetről adott tájékoztató összefoglalót. Az Észak-bánáti körzetben az eltelt időszakban egy híján háromszáz közlekedési baleset fordult elő, ami 2,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben a periódusban. Kilenc hónap alatt nyolcan vesztették életüket balesetben, míg tavaly 11 személy esett áldozatul a közlekedési szerencsétlenségekben. A súlyos sérültek száma 9 fő volt a tavalyi 69-cel szemben. Összesen 154 személy szenvedett valamilyen könnyebb testi sérülést a közúti balesetekben.

A balesetek kiváltó okai között továbbra is a gyorshajtás, a közlekedési viszonyoknak nem megfelelő sebesség van az első helyen, második az elsőbbség megadásának az elmulasztása, ami magyarázható figyelmetlenséggel, türelmetlenséggel, stresszes vezetéssel vagy tapasztalatlansággal. A harmadik helyen az alkohol szerepel, egyre több vezető okoz balesetet alkoholos befolyásoltság alatt. Az ellenőrzéseken a közlekedés 182 résztvevője akadt fenn, akiknek a vérében 1,2 ezreléknél magasabb alkoholszintet mértek. Ezeket a súlyosan ittas, zömében gépjárművezetőket kizárták a forgalomból, és a kijózanodásukig „visszatartották” őket.

Idén háromnegyed év alatt valamivel kevesebb (0,6%) közlekedési kihágást regisztrált a közlekedésbiztonságot ellenőrző hatóság. A közlekedés szabályainak súlyos megsértése miatt összesen 8514 szabálysértési feljelentés készült. Az ittas vezetők aggasztóan magas száma miatt a közlekedés részvevőinek fokozottabb ellenőrzésére számíthatunk, különösen a hétvégeken. A közelmúltban egyetlen hétvégén néhány óra leforgása alatt 1300 gépjárművezetőt ellenőriztek Nagykikinda körzetében, közülük 12 személyt kellett kizárni a forgalomból, akiknél az alkoholmérő szonda 1,2 ezreléknél magasabb véralkoholszintet mutatott ki. A tucatnyi nagyon részeg sofőr mellett még 16 személy vett részt a közlekedésben a megengedettnél több alkohol elfogyasztása után. Úgy tűnik, egyeseket, minden ötvenedik gépkocsivezetőt, a komoly büntetések és a jogosítvány elvételének a kockázata sem tart vissza az italozástól vezetés előtt vagy közben.