2024. április 20., szombat

Bezártak az autósiskolák

Petar Rašeta: Az autósiskolák hiába adták át a működési engedélyek kiadására vonatkozó kérelmet, október 26-ától nem működhetnek

Szerbia az euróintegrációs útra lépve az elmúlt években több jogszabályt is hozzáigazított az uniós normákhoz. Ez így történt a gépjárművezetői oktatást szabályozó törvénnyel is, 2012. október 25-től egy korszerűbb, ám szigorúbb szabályozás váltotta fel az eddig elavultnak számító jogszabályt. A gépjárművezetői oktatást végző autósiskoláknak az új rendelkezések szerint olyan oktatóközpontokká kell válniuk, amelyek kielégítik a polgárok minden igényét. Nemcsak maga az oktatás szigorodott azzal, hogy a jogalkotók a többi között meghatározták, hogy egy leendő sofőrnek hány elméleti órán kell részt vennie, hanem az autósiskolák működési feltételei is megszigorodtak, mivel csupán akkor kaphatnak működési engedélyt, ha a jogalkotók által leírt feltételeket teljesítik. Ez alól a már meglevő autósiskolák sem kivételek, így a Szerbiában bejegyzett 900 autósiskola újra bejegyzési kérelmet kellett hogy átadjon október 24-ei határidővel, miközben a közlekedésbiztonsági törvény 351. szakasza értelmében október 26-án minden autósiskola elvesztette működési engedélyét. A bejegyzési határidőig a szigorú feltételek miatt csupán 300 iskola tudta átadni a kérvényt, s mivel a feltételek ellenőrzése lassan halad, valamint a leendő oktatóközpontok sem felelnek meg minden feltételnek, 26-án gyakorlatilag megszűnt a gépjármű-vezetési oktatás Szerbiában.

TELJESÍTHETETLEN FELTÉTELEK

A 900 szerbiai autóiskola közül egyetlen sem működhet jelenleg (Fotó: Molnár Edvárd)

A 900 szerbiai autóiskola közül egyetlen sem működhet jelenleg (Fotó: Molnár Edvárd)

Petar Rašeta, a Szerbiai Autósiskolák Szövetségének főtitkára szerint a belügyminisztérium nem adott elegendő időt az autósiskoláknak felkészülni az új jogszabályokra.

– Október 26-án hatályba lépett a közlekedésbiztonsági törvény 351. szakasza, amely kimondja, hogy az autósiskolák működési engedélye megszűnt. A problémát az a szabályzat okozza, amelyet 2012 májusában adtak ki, és amely az iskolák legnagyobb részének teljesíthetetlen feltételeket szabott ki. A szabályzat szerint október 24-ig kellett átadni azt az újra bejegyzési kérvényt, ám máig egyetlenegy működési engedély sem lett kiadva. A szerbiai 900 autóiskola közül egyetlen sem működhet jelenleg – mondta a szövetség főtitkára.

Úgy véli, az iskolák számára kevés volt az egyéves felkészülési idő, így azok az iskolák, amelyek netalán teljesíteni is tudták a szabályzat feltételeit, csupán a határidő előtt tudták átadni a kérelmeket, sokan pedig abban reménykedtek, hogy az irreális elvárásokat tartalmazó szabályzatot úgy módosítják, hogy az kivitelezhető legyen. Fennakadást okoz az is, hogy a működési engedély kiadási kérelme után a belügyminisztérium szakértőkkel ellenőrizteti, hogy az adott autósiskola megfelel-e a szabályzat feltételeinek. A belügyminisztérium azonban nem rendelkezik ehhez elegendő szakemberrel. A múlt héten csupán négy autósiskolában végeztek ellenőrzést, amelyek meg is buktak azon.

– Joghézag keletkezett, hiába adták át ugyanis a törvényes időpontig a működési engedélyek kiadására vonatkozó kérelmet, október 26-ától nem működhetnek. A belügyminisztérium nem oldotta meg, hogy miként működhessen egy iskola, amely bár határidő előtt átadta a kérelmet, de a közlekedésbiztonsági törvény 351. szakaszának hatályba lépéséig nem kapta meg a működési engedélyt. Az autósiskoláknak ebben a köztes időben is meg kell élniük. Hogyan fizessék ki a béreket, fizessék be az adókat és a szociális juttatásokat, ha nincs működési engedélyük – tette fel a kérdést Rašeta.

A szabályzat szerint egy autósiskola akkor kaphat működési engedélyt, ha a többi között legalább 25 négyzetméteres tanteremmel, 8 négyzetméteres irodahelyiséggel, kategóriánként legalább egy járművel, vagyis összesen 17-féle járművel, 51 méter hosszú és 7 méter széles oktatópályával, valamint szakképesített előadókkal és oktatókkal rendelkezik. A járműveket többet nem lehet bérelni, hanem meg kell vásárolni, valamint egy autósiskolának legkevesebb három oktatója kell hogy legyen. A kérelem mellé további 80 230 dináros illetéket kell befizetni.

– Egy átlagos szerbiai autósiskola nem tudja teljesíteni ezeket a feltételeket. Az elmúlt egy évben többször kértük az illetékeseket, hogy módosítsanak a feltételeken, javaslatokat dolgoztunk ki, valamint bizonygattuk, hogy az autósiskoláknak se ereje, se pénze nincs minden feltételnek eleget tenni. Ezeket a feltételeket jó néhány uniós tagállam sem tudná teljesíteni, nemhogy mi. Sőt, több uniós tagországban fele ennyit sem kérnek az autósiskoláktól – vélekedett a főtitkár.

Az autósiskolák szövetsége a fennálló problémák miatt ma rendkívüli ülést tart, amelyen arról tanácskoznak, hogy a jelenlegi helyzet miatt követeljék-e az illetékesek felelősségre vonását, valamint követeljenek-e a belügyminisztériumtól kártérítést.

– Ugyan mit tehetünk? Sztrájkolhatunk, vagyis mivel nem is dolgozhatunk, csak tüntethetünk. Felvonulhatunk járműveinkkel Belgrád utcáin, de nem vagyok biztos abban, hogy ez eredményhez is vezetne. Személy szerint a párbeszéd híve vagyok. Csak akkor mozdulhatunk el erről az áldatlan pontról, ha tiszta fejjel, tárgyalások útján szerzünk érvényt követeléseinknek – mondta Rašeta.

AZ AUTÓSISKOLÁK ELEGENDŐ IDŐT KAPTAK”

Vladimir Rebić, a közlekedési rendőrség parancsnokhelyettese kedden megerősítette, hogy október 24-éig a 900 autósiskola közül csupán 300 autósiskola adta át az újra bejegyeztetési kérelmeket, és jelenleg egyetlenegy autósiskola sem rendelkezik működési engedéllyel. Úgy véli, az eddig megvizsgált mintegy 25 oktatóközpontokban a legnagyobb gond az, hogy az iskolák nem szántak elegendő időt az elméleti oktatás előkészítésére.

– A megvizsgált oktatóközpontok legnagyobb része megbukott, mert az oktatók az órákat nem a szabályzat szerint meghatározott kerettanterv szerint készítették el – mondta Rebić.

Mint megjegyezte, azoknak az iskoláknak az esetében, amelyeknél a belügyminisztérium hiányosságokat észlelt, ésszerű határidőt kapnak azok pótlására. Véleménye szerint az autósiskolák elegendő időt kaptak a felkészülésre.

– Az elmúlt másfél év alatt ahelyett, hogy felkészültek volna a feltételek teljesítésére, a szükségesnél több diákot vettek fel, és gyorsított eljárás alatt kísérelték meg levizsgáztatni őket – vádolta meg a parancsnokhelyettes az autósiskolákat.

Szavai szerint a gyorsított gyakorlati oktatás és a hiányos elméleti oktatás miatt az elmúlt hónapokban rengeteg bizonytalan sofőr került az utakra. Hozzátette, hogy emellett a belügyminisztérium az autósiskolák panaszai miatt új szabályzatokat készített el, amelyekkel tulajdonképpen további kedvezményeket adtak az autósiskoláknak. Mint megjegyezte, az új szabvány szerinti gyakorlópálya alkalmazásának bevezetését egy évre halasztották el, így az eddigi gyakorlópályáikat használhatják, feltéve ha el vannak látva megfelelő közlekedési jelzésekkel. További egy évre halasztották el a B kategóriás járművek számára a tachográfok kötelező beszerelését. A szabvány szerinti számítástechnikai felszerelések beszerzéséhez pedig féléves átmeneti időszakot adtak, tehát 2014 áprilisáig kell csak beszerelni a kamerákat a tantermekbe.