2024. március 29., péntek

A kulturális atmoszféra teheti igazán nyereségessé a vajdasági idegenforgalmat

Megkezdődött a Nemzetközi Kulturális Turizmus XIV. Konferenciája

– A turizmus elképesztően fontos egy ország számára. Elsősorban a gazdaságra gyakorol pozitív hatást, de az egész társadalomra ugyanúgy kedvezően hat. Az igazán izgalmas kérdés a számunkra az, hogy egy olyan térséget, amelynek nincsenek lélegzetelállító turisztikai látványosságai, tengerpartja, illetve mesébe illő környezete, hatalmas múzeumai, hogyan lehet vonzóvá tenni a külföldi vakációzók számára. A mi esetünkben talán a kulturális környezetünk lehet ez a faktor. Ez gyakorlatilag az idei konferencia fő témája – fejtette ki dr. Pavle Sekeruš, az Újvidéki Egyetem prorektora tegnap Újvidéken, a Nemzetközi Kulturális Turizmus XIV. Konferenciáján, amelyet a Kulturális Turizmus Világszervezete (WCTA) és az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának Idegenforgalom Tanszéke szervezett.

PhD. Jung Szung-cse, a WCTA elnöke üdvözlőbeszédében reményét fejezte ki, hogy az idei konferencia gyümölcsöző lesz a különböző turisztikai és menedzselési stratégiák ismertetése és megvitatása tekintetében, valamint arra is kitért, hogy a találkozó kiváló alkalmat nyújthat a tanároknak, szakembereknek, sőt az idegenforgalommal foglalkozó diákoknak is arra, hogy jobban megismerjék a kulturális turizmust mint szakterületet, és végül, de nem utolsósorban, a határokon átívelő együttműködés megalapozására, illetve megszilárdítására is jó lehetőségnek minősülhet.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár az esemény megnyitóján szintén kifejtette a kulturális turizmusban rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázásának fontosságát. Kifejtette abbeli reményét, hogy Vajdaság kulturális és történelmi öröksége, valamint a konferencián elért eredmények megalapozzák a pozitívnak ígérkező jövőképet, így további együttműködések és okos stratégiák megfogalmazása révén megszilárdul Szerbia helye a világban.

– Vajdaság egyedülálló kulturális kínálata a sokszínűségen alapul, az itt élő 26 etnikum sokszínűségén és gazdag kulturális-történelmi örökségén – hangsúlyozta a tartományi gazdasági titkár.

Dr. Branislav Đurđev, a földrajz, turizmus és szálloda tanszék igazgatója a sajtóhoz intézett nyilatkozatában kifejtette, hogy az utóbbi időben Újvidéken, sőt egész Vajdaság területén számos turisztikai kezdeményezésnek lehettünk a tanúi, és szerinte a szóban forgó találkozó, valamint a közelmúltban megrendezett hasonló események és az egyéb idevágó intézkedések mind hozzájárulnak a vendéglátóipar és az idegenforgalom fejlesztéséhez, és nem utolsósorban fontos szerepet játszanak abban, hogy Újvidék elnyerhesse a megtisztelő Európa Kulturális Fővárosa címet. Az egyetemi tanár megjegyezte, hogy eddig ígéretes úton halad a székváros a cím felé, hiszen a törekvést egyaránt támogatja a városvezetés és a tartományi képviselet, valamint a polgárok, de – hívta fel a figyelmet Đurđev – ez önmagában még nem biztosíték a sikerre, hiszen más városok is áhítoznak erre a címre Európa-szerte, és nagy konkurenciával kell versenyre kelni.