2024. április 25., csütörtök

Száz év labdarúgás

Monográfia a topolyai futball történetéről

A napokban ünnepelte 100. születésnapját a topolyai labdarúgás: 1913-ban alakult meg a TSC (Topolyai Sport Club), a város első futballcsapata. Az évforduló alkalmából a klub egy jubileumi monográfiát adott ki, amelynek szerzője az elismert zentai sporttörténész, Táborosi László.

A könyvbemutatót követően Táborosit a könyvről faggattuk, és a szerző elmondta, hogy nagyon komoly kutatómunka előzte meg a monográfia összeállítását.

– A monográfia nagy munkát és kitartást igényelt, mivel a topolyai futballklubnak semmiféle írásos dokumentuma nem volt a múltból. Levéltárak, könyvtárak, múzeumok körbejárása volt az első lépés, és meglepően sok adatot találtam – mondta el Táborosi, majd hozzáfűzte, hogy a klubhoz köthető idősebb személyek is nagyon sokat segítettek az adatgyűjtésben. A kutatónak sikerült összegyűjteni az össze bajnoki táblázatot, amelyeken a topolyai labdarúgóklub szerepel, az indulásoktól egészen napjainkig. A kutatás során olyan érdekes dolgok is kiderültek, mint például, hogy 1927-ben és ’28-ban Topolyán járt a Fradi. Sőt, a 28-as látogatás alkalmából kiadott emléklap is előkerült. Tekintélyes múltja során sok híres játékos kezdte a labdarúgást a TSC-ben, mondta el Táborosi. Topolyáról indult pl. Nikola Žigić, Lőrinc László, Klumpotić Zlatko és még lehetne folytatni a felsorolást, hiszen kb. 65 olyan játékos töltötte itt pályafutása első éveit, majd ők később az országos válogatottban vagy első ligás csapatban játszottak. A szerző arról is beszámolt, hogy a klubnak nagyon sokáig közösségteremtő szerepe is volt, de a későbbiekben a nagy klubokhoz hasonlóan Topolyára is máshonnan hoztak játékosokat. Ez az időszak szinte napjainkig tartott, mondta el Táborosi.

Mindenképp említést érdemel a monográfia gazdag illusztrációs anyaga is, amely a klub legkorábbi éveiig tekint vissza. A könyv nincs forgalomban, az esetleges érdeklődők a topolyai futballklubban jegyeztethetnek elő rá.