2024. április 16., kedd

Az évfordulók jegyében

Szivácon megtartották az idei Szenteleky Napokat

Három jelentős évforduló jellemezte az idei Szenteleky Napokat, amely szombaton zajlott le Szivácon. 120 éve született Szenteleky Kornél, a vajdasági magyar irodalom létrejöttének legmeghatározóbb figurája, 80 éve halt meg és 45. alkalommal került sor az ő nevét viselő irodalmi napokra.

Az esemény ezúttal fiatal képzőművészek, név szerint Acsai György, Bicskei Anikó, Mészáros Nóra, Stepanov Toll Eleonóra, Tóth Alisa és Vass Szabolcs tárlatának megnyitójával kezdődött. A tárlatot Lázár Tibor képzőművész nyitotta meg.

Ezt követően került sor a Szenteleky Napok Tanácsának díszülésére, ami a Híd Kör: Kedves Kornél című összeállításával kezdődött. A Híd Kör fiatal tagjai Szenteleky Kornél levelezéséből olvastak fel részleteket.

Az ülés folytatásában egy készülő és egy megjelent könyv is bemutatásra került. Pastyik László irodalomtörténész az általa szerkesztett Szenteleky irodalmi levelezése című könyvről beszélt, amely természetesen a vajdasági magyar irodalom megalapítójának levelezéseit foglalja össze. Bordás Győző: Szenteleky emlékezete című könyvét, amely az ünnepség alkalmából jelent meg, először Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója méltatta, majd maga a szerző mondott néhány szót a Szenteleky Napok történetét 1968-tól 1993-ig feldolgozó kötetről.

Szarvas Melinda: A szomszéd kertje... címen értekezett a határon túli magyar irodalomról. Az előadáson egy érdekes felvetés is elhangzott, Szarvas szerint nem vajdasági magyar, hanem magyar vajdasági irodalomról kellene beszélni.

Az értekezést és a két könyvbemutatót követően került sor az idei Szenteleky Kornél Irodalmi Díj és a Bazsalikom Műfordító Díj átadására. A Szenteleky díjat ez alkalommal Pogány Margit zombori nyugalmazott tanárnő Ami az életrajzokból kimaradt című művelődés- és helytörténeti könyve kapta. A Bazsalikom díjat az E-szerelem című novella antológia érdemelte ki, amelyet Ördög Mónika, Virág Árpád, Kovács Hédi, Kovács Hanna, Gyuráki Sarolta, Lenkes László, Bognár Dorottya, Vlahović Annamária, Orovec Krisztina, Kovács Izabella, Glavinić Vékás Éva, Drozdik-Popović Teodóra és Mačković Anna fordításaiból állítottak össze.

A Szenteleky Napok Tanácsának díszülése az egyik legmegbecsültebb vajdasági magyar műfordító, a 80 éves Borbély János köszöntésével ért véget, majd sor került az ünnepi záróműsorra, amelyen fellépett a kúlai Népkör, a veprődi Kossuth Lajos Művelődési Egyesület, a cservenkai József Attila Művelődési Egyesület és a sziváci Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület. A Szenteleky Napok hagyományosan az író emléktáblájának és sírjának megkoszorúzásával ért véget.