2024. április 25., csütörtök

„Okos város” lett Újvidék

Olivera Simović az újvidéki gazdasági és fejlesztési iroda vezetője az Ericsson vállalat, és az Informatika közvállalat képviselőivel részt vett a Smart Santander elnevezésű projektum bemutatóján, amelyet az újvidéki városházán tartottak meg.

A projektum keretében Újvidéken működésbe lép egy mobilhálózatra tervezett program, amely megkönnyíti a polgárok és a városi adminisztráció kommunikációját.

– A különböző támogatásra szolgáló alapok pénzeinek lehívása mellett, amelyekre az önkormányzat vagy a városi intézmények, illetve a közvállalatok pályázhatnak, Újvidék önkormányzata támogatja azokat a projektumokat is, amelyeknek a fő partnerei különböző tudományos társaságok, nagyobb külföldi vállalatok vagy civil szervezetek. Ennek köszönhetően azzal dicsekedhetünk, hogy Újvidék önkormányzata több tudományos projektumban részt vesz, például az Európai Unió FP7 és CIP elnevezésű programjaiban, és nagy örömünkre szolgál, hogy a részt veszünk a város fejlesztésében. Az a megoldás, amelyet az Ericcson vállalat fejlesztett ki a Smart Santander projektum keretében, egy modernebb kommunikációt biztosít a polgárok és a városi intézmények között. A programot mobil eszközökön lehet majd használni – mondta Olivera Simović.

Az „okos városok” (Smart Cities) ötlete világszerte ismert, a fejlesztéseket annak érdekében alkalmazzák, hogy intelligensebb és hatékonyabb urbánus társadalom jöjjön létre, amely pozitívan befolyásolja a városlakók életét. A Smart Santander projektumot az Európai Unió FP7 elnevezésű program keretében valósítják meg, 15 tudományos kutatószervezet dolgozik rajta az unió intézményeivel karöltve.

Milena Matić, az Ericcson vállalat marketing- és stratégiai menedzsere elmondta, a Smart Santander olyan projektum, amely a világ minden tájáról hat várost köt össze. Az első város, amely belépett a projektumba Pancsova volt, most azonban már Újvidék is része a hálózatnak.

A mobil program segítségével az újvidékiek minden kommunális problémát jelenthetnek majd a városi közvállalatoknak vagy intézményeknek, és meg is dicsérhetik a közvállalatok munkáját. A mobil applikációval küldött üzenetek a kommunális rendőrség hívóközpontjába érkeznek, ők pedig továbbítják a megfelelő intézménynek vagy közvállalatnak. A program működésbe lépésével Újvidék is része lett a Smart Santander „okos városok” hálózatának. A mobil program használatához szükséges utasítást letölthető a www.novisad.rs weboldalról.