2024. április 19., péntek

Elkészül a tekepálya

Topolya községnek számos sportágban vannak tehetséges sportolói, többek között európai színvonalú a tekecsapata. A topolyai Egység Tekeklub számos hazai és nemzetközi érmet szerzett, tekézői tagjai az országos válogatottnak, és egy olyan kiválósággal is büszkélkedhetnek, mint Tóth Margit világbajnok. Számos eredményüket úgy érték el, hogy idáig Topolyán nem volt tekepálya, hiszen a Vénuszban lévő pálya már évekkel ezelőtt tönkrement, akárcsak maga a Vénusz Rekreációs Központ. 2011-ben úgy tűnt, hogy a helyzet rendeződni fog, ugyanis az ifjúsági és sportminisztérium 12 millió dinárt hagyott jóvá egy új tekepálya építésére, amihez az önkormányzat 8 millió dinárt önrészt tett hozzá. Az építkezések már az év augusztusában elkezdődtek a Bolyai Farkas utcában, a gimnázium sportpályája mellett. A tervek szerint 2011 végéig be kellett volna fejezni az építkezést, de mindössze az épület falai és teteje készült el, amikor a munkálatok leálltak. A tavalyi zűrzavaros, választási évben nem történt előrelépés a tekepálya ügyében, most viszont jó hírekről számolt be lapunknak Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere.

– Minden topolyainak fájó pontja a be nem fejezett projektumok, a tekepálya is egy ezek sorában. Most viszont 99 százalékban biztos vagyok benne, hogy ezt a projektumot befejezzük. Az önkormányzat sikeresen pályázott az tartományi ifjúsági és sporttitkárságnál, és 5 millió dinárt nyertünk az építkezési munkálatok befejezésére. Ehhez az önkormányzat további 6 millió dinárt társított az idei költségvetésből, és így be tudjuk fejezni az építkezést – mondta el a polgármester.

Az építkezés befejezésére tehát rendelkezésre állnak a szükséges eszközök, ám a másik nagy kérdés a tekepálya felszerelése. A szükséges berendezések nem kevés pénzbe kerülnek, de szerencsére az önkormányzat erre is talált megoldást.

– Fél évvel ezelőtt felvettük a kapcsolatot a németországi Karl Funk GmbH & Co. céggel, amely tekepályák felszerelésével foglalkozik. Ez az egyik leghíresebb cég ezen a területen, és szeretnék kibérelni a topolyai tekepályát. Abban egyeztünk meg velük, hogy ha mi befejezzük az építkezést, akkor ők ehhez társítják a felszerelést. A befektetésük összegétől függően fogunk megegyezni abban, hogy hány évre fogjuk bérmentve kiadni nekik a pályát. Természetesen az önkormányzat kikötötte, hogy a saját csapataink kedvezőbb feltételek mellett tudják használni a tekepályát, mint azok, akik rekreációs céllal veszik igénybe – nyilatkozta a polgármester.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a topolyai tekepálya átadására nem kell sokat várni. Az építkezési munkálatok várhatóan december elejéig befejeződnek, a Funk cég pedig a hónap végéig beépíti a felszerelést, így már karácsony környékén megnyithatja kapuit a topolyai tekepálya.

A tekepálya befejezése mellett az önkormányzatnak más sportlétesítményekkel is nagy tervei vannak.

– A topolyai önkormányzat területén elég régiek a sportobjektumok, és sok helyen szükség lenne renoválásra. Valószínű, hogy a következő időszakban a Mezőgazdasági Iskola sportcsarnokát fogjuk rendbe tenni, azaz szilárd burkolattal ellátni. A jelenleg használatban lévő fóliára 10 év volt a garancia, és ez már régen lejárt – mondta végül a polgármester asszony.