2024. április 25., csütörtök

Új irányt vesz a topolyai foci

Beszélgetés Zsemberi Jánossal, a Topolya Labdarúgóklub főtámogatójával

A sportban, mint napjainkban szinte mindenben, meghatározó szerepe van a pénznek. Egy futballcsapat is csak úgy lehet eredményes, ha megfelelő támogató biztosítja az anyagi hátteret. A Topolyát 2005 óta a Sat-Trakt kábeltévé- és internetszolgáltató cég szponzorálja. Zsemberi János, a cég tulajdonosa a labdarúgás iránti szeretetét a családból hozta magával. Édesapja nagyon szerette a focit, testvére pedig a topolyai csapatban kezdte, játszott az Árok Ferenc nevével fémjelzett újvidéki Novi Sadban, és a Partizan játékosa volt, amikor egészségügyi gondok miatt fel kellett hagynia a labdarúgással. A foci szeretete tehát adva volt, és a sors úgy hozta, hogy a 2000-es évek elején a topolyai és bajsai csapatok támogató nélkül maradtak. Zsemberi először a bajsai csapat támogatását vállalta fel, amely ezt követően első lett a vajdasági ligában. Látva, hogy Topolyán szinte teljesen megszűnt a labdarúgás, 2005-ben Zsemberi egyesítette a bajsai és a topolyai csapatot és mindkettő főtámogatója lett. A Topolya ezt követően bejutott a Vajdasági ligába, majd a II. Liga északi csoportjába. Ez utóbbiban mindössze két szezont játszottak. Ennek okát Zsemberi az utánpótlás hiányában látja.

– Azért engedtük meg, hogy a csapat kiessen a szerb ligából és újra a vajdaságiban játsszon, mert azok a topolyai gyerekek, akik egy-két erősítéssel bejutottak a II. Liga északi csoportjába, lassan abbahagyták a futballt. Topolyán 2-3 évig nem volt labdarúgás és ezek a generációk hiányoznak. Sok játékost kellett szerződtetnünk a bennmaradáshoz és úgy gondoltam, hogy a jövőben inkább a topolyai labdarúgásra fogjuk fektetni a fő hangsúlyt. Vidéki játékosokkal az eredményt hajszolni rövid távú gondolkodás lenne, mondhatni kútba dobott pénz. Ezért behúztuk a kéziféket és azt mondtuk, hogy csak Topolya és Kishegyes községekből származó játékosok lehetnek a csapatban – mondta Zsemberi, akinek a meglátása szerint a két községben sok kis, jól összeállított csapat van, ezekből fogják kiválogatni a legjobb játékosokat a topolyai csapatnak.

– A jövőben az utánpótlás nevelésre fektetjük a hangsúlyt, a fiatalokat kölcsönadjuk a környékbeli csapatoknak, onnan pedig kiválogatjuk a legjobbakat. A jövőben Topolya községi válogatott lesz, és majd kiderül, hogy a helyi fiatalok a Vajdasági Ligában, vagy a II. Ligában is megállják-e a helyüket – fogalmazta meg az új irányt a főtámogató.

Mint említettük, a klubban jelenleg is nagyon komoly utánpótlás képzés folyik, minden korosztály külön edzővel dolgozik. A befektetett munka nem eredménytelen, a pionírok és a kadétok a Minőségi Vajdasági Ligában játszanak.

– Ez egy játék és nem élet-halál kérdése. Az a lényeg, hogy a fiatalok mozogjanak, nem lehet kizárólag az eredményekre törekedni. Arra is odafigyelünk, hogy a nemzeti kisebbségek is kellő képen képviselve legyenek a csapatban. Amikor ide kerültem, akkor csak 1-2 magyar gyerek játszott a klubban, ami nem tükrözi Topolya nemzeti összetételét. Az utánpótlásnál ezzel már nincs gond, egyedül az első csapatban vannak kicsit kevesen, de ha következetesen dolgozunk és nem kell máshonnan hozni játékosokat, akkor a kisebbségek is megfelelő számban kapnak szerepet a klubban.

Az első topolyai labdarúgóklub a Topolyai Sport Club (TSC) nevet viselte, s az egyesület, így állítva emléket és tiszteletét kifejezve az alapítók iránt, a jövőben a TSC néven szerepel majd.

– Úgy gondolom, hogy nem kidobott pénz, ha valamit támogatunk. Megéri támogatni valamit, még ha nem is hoz pénzt és nem térül meg. Ez másról szól. Megelégedettséggel tölt el, amikor a pályán látom azt sok gyereket, néha 50-en is vannak, és látom, hogy eredményeket érnek el. Ezek azok a dolgok, ami miatt ezt csinálom – nyilatkozta Zsemberi.