2024. március 29., péntek

Kitekintés – betekintés

Pécsi és vajdasági könyvtárosok találkoztak Zentán

Tegnap Zentán az Alkotóházban Kitekintés – betekintés címmel tartottak könyvtárostalálkozót. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által szervezett eseményen a pécsi iskolai könyvtárosok szakmai műhelyének tagjai és a vajdasági Kapocs Könyvtári Csoport tagjai találkoztak. Ismerkedés, tapasztalatcsere és foglalkozások zajlottak egész nap. Több mint ötven könyvtáros gyűlt össze, közülük 15-en Pécsről érkeztek, a többiek pedig az itteni Kapocs Könyvtári Csoport tagjai.

A pécsiek részéről Pammerné Fehérvizi Márta, a Pécsi Tudományegyetem 1. sz. Gyakorló Általános Iskola könyvtárosa Olvassunk? Ne olvassunk? – Kincskereső kisködmön címmel tartott előadást, Nyíró Gizella, a Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola könyvtárosa pedig Az információs műveltség fejlesztése könyvtári órán címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást.

A vendéglátók képviseletében Vörös Anna, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár munkatársa azokról az intézményben folyó könyvtári foglalkozásokról számolt be, amelyeket ő vezet a város és a környező települések óvodásainak és diákjainak közreműködésével. Ezt követően a zentai Városi Könyvtár könyvtárosai – Hajnal Anna, Juhász Lassú Kornélia és Kruška Tripolszky Kata – Juhász Gyula muzsikus közreműködésével Zentai kincsestár című, óvodásoknak és kisiskolásoknak készített játékos könyvtári foglalkozásokat mutattak be.

Nyíró Gizella, a Pécs-baranyai Könyvtárostanárok Szakmai Műhelyének egyik vezetője elmondta, a tavasszal ők keresték meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet a közös szakmai találkozó ötletével, és a zentai székhelyű intézmény nagyon készségesnek bizonyult:

– Szegedi kollégáktól hallottuk, hogy nagyon jó kapcsolataik vannak vajdasági könyvtárosokkal, kimondottan zentaiakkal, ezért próbáltunk mi is errefelé orientálódni. Egyébként is, nagyon fontosnak tartjuk a határon túli kapcsolatépítést és tapasztalatcserét, ugyanis nagyon sokat tanulhatunk egymástól. Más a könyvtárosképzés Magyarországon, és más itt, a Vajdaságban, így elmondhatjuk egymásnak, ki milyen problémával találja magát szembe, ki mit hogyan old meg.