2024. április 19., péntek

Kétmillió muzulmán Mekkában

Mintegy kétmillió muzulmán zarándok gyűlt össze a szaúd-arábiai Mekka közelében fekvő Mínában, hogy megkezdje a hagyományos éves zarándoklatot (haddzs).

Zarándokok gyülekeznek a központi szentély, a Kaaba körül. Háttérben a világ legmagasabb toronyórája és a környező felhőkarcolók    (Fotó: Beta/AP )

Zarándokok gyülekeznek a központi szentély, a Kaaba körül. Háttérben a világ legmagasabb toronyórája és a környező felhőkarcolók (Fotó: Beta/AP )

A hívők gyalog, buszokkal vagy vasúton érkeztek meg tegnap kora reggel az El-Mína völgyébe, hogy ott imádkozzanak, és vallásos önvizsgálatot tartsanak. A zarándokok sátrakban töltik az éjszakát, mielőtt ma, az áldozati ünnep (íd al-adha) előtti napon elindulnának az Arafát-hegyhez. Végül visszatérnek a völgybe, és az „ördög megkövezésé”-nek rítusával folytatják a haddzsot. A zarándoklat része a mekkai Kába kő körbejárására is. A zarándoklat a jövő héten pénteken fejeződik be.

Az eseményt az idén beárnyékolja a MERS-koronavírus jelenléte az Arab-félszigeten. Abdallah al-Rabia szaúdi egészségügy-miniszter szombat este közölte, hogy eddig nem találtak a közel-keleti légúti megbetegedéssel (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) fertőzött beteget a zarándokok között. A betegség ugyanakkor eddig 60 halálos áldozatot szedett világszerte, ebből 51 ember vesztette életét Szaúd-Arábiában. Az arab királyság több mint százezer katonát és rendőrt mozgósított, hogy szavatolják a zarándoklat biztonságát. Emellett Rijád szigorú egészségügyi óvintézkedéseket léptetett életbe a zarándokok védelme érdekében.

A mekkai zarándoklat az iszlám öt pillérének egyike, a lehetőségeihez mérten minden hívőnek legalább egyszer meg kell tennie életében. A haddzsot évente több mint kétmillió ember teljesíti, az utóbbi tíz évben közülük több mint kétezren haltak meg tűz, baleset vagy zavargások következtében a zarándoklat alatt.