2024. április 19., péntek

A rektorátus döntése ellen tiltakoztak az egyetemisták

A Campus fesztivál szervezői szerdán sajtótájékoztatót tartottak, amelyen közölték, hogy nem álltak el a rendezvény megtartásától, annak ellenére, hogy a rektorátus betiltotta. Szeptember 5-én tartották meg az egyetem szenátusi ülését, ekkor egyhangúlag jóváhagyták az idei Campus fest rendezvényt, amely az idén Campus átalakulása nevet vette fel. Eredetileg ugyanazon a helyen engedélyezték a fesztivál megtartását október 9-e és 11-e között, és a tervezett programot is jóváhagyták. A rektorátus azonban utólag úgy döntött, hogy a Jogi Kar tiltakozása miatt nem engedélyezik a fesztivál megtartását. A szervezők szerint egyetlen egyetemi kar sem tiltakozott a fesztivál ellen, és nem állnak el megtartásától, csak radikálisan csökkentik a fesztiváli programot, sztrájkba lépnek, tehát műsor helyett néma sztrájkkal tiltakoznak.

Sanja Dragić, a fesztivál igazgatója elmondta, a rendezvény egy héttel a megtartása előtt betiltották, így a szervezőknek nem maradt idejük arra, hogy esetleg máshol vagy más program alapján valósítsák meg a kulturális rendezvényt.

A Jogi Kar a múlt csütörtökön átiratot küldött, ebben azt követeli, hogy tiltsák be a fesztivált, mert nem lesz tanítás a rendezvény ideje alatt. A Jogi Kar tiltakozott a fesztivál szórakoztató programjainak tartalma miatt, mert szerintük zavarja a tanítást. Ha a fesztivál szervezői mégis megszervezik a rendezvényt, abban az esetben Jogi Kar vezetői beszüntetik a tanítást.

Az átirat után a fesztivál szervezői kérték, hogy a rektorátus küldjön egy hivatalos jóváhagyást, de ekkor azt követelték, hogy csak akkor tarthatják meg a fesztivált, ha más helyszínt találnak.

Ezt a Campus fest szervezői nem fogadták el, mert ahogyan azt Dragić kifejtette, a campus szó magyarul egyetemi várost jelent, és éppen ez a lényege a rendezvénynek, hogy az egyetem területén nyújtsanak az egyetemistáknak olyan kulturális tartalmakat, amilyeneket a tanítás során nem kapnak.

A fesztivál igazgatója elmondta, a fesztivált tavaly a tragikus kimenetelű Contrast diszkótűz után szervezték meg, az volt a cél, hogy alternatív megoldást nyújtsanak a fiataloknak, hogy belássák, nem csak a szórakozóhelyeken, kávézókban lehet kikapcsolódni. Továbbá, hogy tudatosítsák bennük, az egyetemi város biztonságos és a fiatalok számára alakították ki, ebből kifolyólag nem szeretnék megváltoztatni a rendezvény helyszínét.

A rektorátus válasza az volt, hogy a tanítás a legfontosabb, és nem támogatják a rendezvény megtartását az egyetemi városban.

– A Jogi Karral nem most kezdődtek a problémák, a tavalyi fesztivál idején is többször tiltakoztak, mert szerintük túl nagy zajt csaptunk, ezért az idei fesztivál programját az ő igényeikhez igazítottuk. Az egyetemi szenátus ülésén bemutattuk a programot, arra is rámutattunk, mi az, ami tavaly esetleg gondot okozott, és amit az idén megváltoztattunk, pl. a Campus programja délelőtt tíz órától délután négy óráig tart, ezeken különböző műhelymunkákat szerveznénk. Sajnos a megváltoztatott tervet sem fogadta el a Jogi Kar, sőt az is útban volt, hogy az udvarban átfestettük a padokat, megtisztítottuk az udvart a szeméttől. Mindezt ingyen tettük. Tavaly akkor is tiltakoztak, amikor a program szerint hangversenyt szerveztünk este kilenc órától. Abban a pillanatban, amikor az udvarba bejött a koncert felszerelését szállító kombi, a Jogi Karról azonnal közölték velünk, hogy túl hangos a zene. Ekkor még az elektromos vezetéket sem húztuk szét a téren, és nem volt felállítva a pódium sem. A koncertet persze este kilenc órára terveztük, amikor már nincs tanítás. A Jogi Kar portása ekkor, professzor Milkov utasítására, kijött közénk, a fiatalok közé, és folyamatosan csöndre utasított bennünket, azzal a megjegyzéssel, hogy miért nem hallgatunk valami rendes zenét. Ebből látszik, hogy nem a túl hangos zene van útban a Jogi Karnak, hanem ideológiai háttere van az egésznek – magyarázta Dragić.

Az egyetemisták tiltakozásképpen tegnap lazy bag-eket (lustálkodásra szánt ülő alkalmatosság) vittek az egyetemista térre. Arra szerettek volna rámutatni, hogy az egyetemisták egyesek szerint csak arra jók, hogy a professzorok utasításait végrehajtsák. A Campus fesztivál szervezői kiállítást mutattak be a téren, de időközben (a szervezők húsz percre elfoglaltság miatt máshol tartózkodtak) nagy részét valaki eltávolította. A kiállítás témája az volt, hogyan néznek ki az egyetemisták, ha úgy viselkednek, mint a gépek.

A rendezvény betiltása miatt a szervezők tiltakozó kerekasztal-beszélgetést és koncertet terveztek, sajnos erre több mint valószínű, nem kerülhet sor, mert a rendezvény főtámogatója visszavonta a fesztivál megtartására kiutalt összeget. Történt mindez annak ellenére, hogy a szervezők azt mondták, megtartják a rendezvényt, csendben, úgy, hogy senkit se zavarjon.

– A Jogi Kar kedden arról értesítette diákjait, hogy nem lesz tanítás a Campus fesztivál miatt. Ekkor azt kérdeztük magunktól, kinek áll jogában beszüntetni a tanítást emiatt. Ezt a kérdést feltesszük az egyetemnek és a rektorátusnak is, annál inkább, mert az egyetemista városban minden úgy zajlik, mint a tanítás idején. Ez most már gyakorlattá vált, hogy betiltanak minden olyan rendezvényt, amely valakinek nem tetszik, ez történt például a Zmaj játékokkal is. Az egyetemisták nagyon sok időt szenteltek a Campus fesztivál megszervezésére, az egyetem pedig a mi igyekezetünket egyszerűen semmibe veszi, úgy látszik, az mindenkinek jobban megfelel, ha az egyetemisták Ceca koncertjére járnak – magyarázta Dragić.