2024. április 24., szerda

Az ifjúságnak a közéletéről

A politika iránt érdeklődő fiatalok számára szervezett találkozót a Szekeres alapítvány

Szombaton Ifjúsági Közéleti Találkozó elnevezéssel egész napos rendezvény zajlott Kishegyesen a tűzoltóotthonban. A találkozót a Szekeres László Alapítvány szervezte, és mintegy 40 vajdasági fiatal vett rajta részt. A résztvevők a vajdasági magyar politikai élet meghatározó személyeitől hallhattak érdekes előadásokat a politikát, a gazdaságot és a vajdasági magyar közösséget érintő témákban. A találkozó célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a politikai közélet iránt, mondta el lapunknak Józsa László, az alapítvány elnöke és az esemény főszervezője.

– Minden közélettel, politikával kapcsolatos közgondolkodásnak a végén ott van egy kesergő megállapítás, hogy túl kevés fiatal foglalkozik társadalmi problémáinkkal. Mi azt a célt tűztük ki, hogy változtassunk ezen a helyzeten. Egy olyan találkozót rendezünk fiatalok számára, amelyen alkalmuk nyílik szólt váltani a közéleti témákról, és a közélet aktuális szereplői bemutatkoznak előttük – nyilatkozta lapunknak Józsa. A többi között arról is beszámolt, hogy nagy ambícióik vannak a találkozót illetően.

– Ha minden jól megy, és meg lehet tenni a megfelelő szervezeti előkészületeket, akkor a jövő évtől már egy politikai, közéleti tábort szeretnénk szervezni a vajdasági magyar fiatalok részére. Ezzel fel szeretnénk sorakozni a hasonló Kárpát-medencei kezdeményezések mellé – mondta Józsa.

A találkozó előadói között volt Pásztor István is, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. Ő a Nemzetpolitika a változó politikai erőtérben – Mire számíthatunk a 2014-es magyar parlamenti választások során és után? címmel tartott előadást. Pásztor felszólalásában a nemzetpolitikán belül a vajdasági magyar közösséggel és a VMSZ-szel foglalkozott. Ebből a pozícióból próbálta feltérképezni a mozgásteret, a lehetőségeket és a nehézségeket. Az előadást követően elmondta, hogy a találkozónak hagyományteremtő szerepet szántak.

– Ez egy közéleti fórum, ahol fiatalabb és idősebb VMSZ-es politikusok beszélnek fiataloknak. Én ezt roppant fontosnak tartom, és szeretnék ebből hagyományt teremteni. A mostani próbálkozás ennek a hagyománynak ássa meg a fundamentumát. Ez a közös együttlét azt tudja eredményezni, hogy a politika iránt fogékony fiatalok bekapcsolódjanak a közös gondolkodásba és a politizálásba – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy kialakulófélben van egy olyan fiatalokból álló réteg, amely közéleti témákról gondolkodik. A mostani politikusok feladata, hogy megszólítsák és „behívják őket az arénába” – fogalmazott Pásztor.

Dr.Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a vajdasági magyar fiatalokat foglalkoztató kérdésekről tartott igen meggyőző előadást. Korhecz azt hangsúlyozta, hogy az elvándorlás nem feltétlenül jelent megoldást a problémákra. A fiatalok nagy része sokszor rosszabb helyzetben találja magát, mint amilyenből kivándorolt, és nem tud olyan mértékű megbecsülést kivívni magának, mint idehaza.

Az előadók sorában volt három, fiatal parlamenti képviselő is, Pásztor Bálint, Varga László és Fremond Árpád. Pásztor a parlament szerepéről, feladatáról tartott előadást. Úgy fogalmazott, hogy a parlamentnek nagyon jelentős szerepe van a modern világban, épp ezért egy közösségnek érdeke, hogy jelen legyen benne. A vajdasági magyarságnak érdeke, hogy olyan képviselői legyenek, akik felvállalják a magyar ügyeket, mondta. Varga az Európai Uniós csatlakozás témájáról beszélt, meglátása szerint ez fogja az elkövetkező néhány évben meghatározni Szerbia belpolitikai történéseit. Pont ezért fontos, hogy a politizálni vágyó fiatalok megismerjék ezt a folyamatot. Fremond a politikai kommunikációról szóló előadásában azzal foglalkozott, hogy milyen fontos a politikai kommunikáció egy párt számára, és milyen módjai vannak a választók megszólításának.

A találkozón VMSZ-es parlamenti képviselők idősebb generációját képviselete Pék Zoltán, aki az átalakított szerb kormány befektetésélénkítő programját mutatta be, és egyben kritikát is mondott róla. Ifj.Juhász Bálint, tartományi gazdasági titkárhelyettes Vajdaságról mint fejletlen régióról beszélt, és ismertette a gazdaságélénkítő stratégiát. Az utolsó előadó Fejsztámer Róbert, az ICR igazgatója volt, aki az EU-s forrásokról és pályázati lehetőségekről tartott előadást.