2024. március 29., péntek

Véget ért a HEGYESI literaTÚRA 2013

Tegnap a Trio Diabolico komolyzenei koncertjével, amely a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános iskola galériájában zajlott, véget ért az idei HEGYESI literaTÚRA irodalmi rendezvénysorozat. A literaTÚRA szerdán délelőtt az Aranyeső községi szavalóversennyel kezdődött, amelyen a kishegyesi és bácsfeketehegyi általános iskolások a hetven éve született Brasnyó István prózai alkotásait tolmácsolták. Este a Kishegyesi Könyvtárban irodalmi randevút adott egymásnak T. Kiss Tamás és Fehér Dorottya, a téma T. Kiss: Tükörtestvér című regénye volt. Csütörtökön este az irodalmi kaszinóban a zentai zEtna könyvkiadó mutatkozott be, a helyszín ismét a könyvtár volt.

Pénteken került sor az irodalmi emléknapra, délután fél 4-kor az önkormányzat, az MNT, a magyarországi testvértelepülések képviselői hagyományosan megkoszorúzták Csépe Imre emléktábláját. Ezt követően dr. Virág Gábor a könyvtár előcsarnokában átadta Jámbor Pál, költői álnevén Hiador tiszteletére elhelyezett emléktáblát. Silling M. Mária „angyali portréiból” készült kiállítást dr. Szőke Anna néprajzkutató nyitotta meg ugyanott. Az önkormányzat tanácstermében került sor az emléknapi előadásokra, amit az Aranyeső szavalóverseny első helyezettjeinek előadása előzött meg. A 3-4 osztályos kategóriában Kőműves Csenge lett az első, az 5-6 osztályosok kategóriájában Bede Noémi, a 7-8. osztályosoknál pedig Dudás Nikolett. Az ő előadásukat követően Silling István: Barangolások Nyugat-Bácskában című könyvéről a szerzővel Sági Varga Kinga beszélgetett, majd Györe Géza: A vajdasági magyar pedagógiai szakírás 1945 és 1990 között címen tartotta meg előadását.

Az előadásokat követően az iskola galériájában a Himnuszt zengnek múltunkról című kiállítást lehetett megtekinteni, amely a falu egykori paraszti társadalmának eszközeit mutatta be. A színházteremben került sor a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület amatőr színjátszóinak Kilencen, mint a gonoszok című előadása, ami a kevés néző ellenére jó hangulatban telt.