2024. március 29., péntek

A vendégbarát Topolyán

Megemlékezés, alkalmi program az idegenforgalmi világnapon

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete kezdeményezésére 1980 óta szeptember 27-ét idegenforgalmi világnapként is jegyezzük. E világszervezet az idei évi esemény központi témájaként a turizmus és a víz kapcsolatát jelölte meg. Csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, Topolya község Idegenforgalmi Szervezete tegnap ismételten megemlékezett a világnap jelentőségéről.

– Minden évben kiemelt témához kötődik ez a nap. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete az esemény központi témájaként ezúttal a turizmus és a víz kapcsolatát jelölte meg. Az idei mottó: Turizmus és víz, őrizzük meg jövőnket! Tehát az idén szeptember 27-e a víz jegyében telik. Emberek milliói utazzák át a földet egy-egy vízhez kötődő úti cél és tevékenység miatt. A vízparti üdülőhelyek, a gyógy- és termálvizek is csalogatnak, de nagy népszerűségnek örvendenek a vízi sportok és  túrák is. A turizmus és a víz vonatkozásában a vízi közlekedésről, annak formáiról és az abból fakadó idegenforgalmi lehetőségekről sem feledkezhetünk meg. A turizmus világnapjának kezdeményezője, szervezője, az ENSZ Turisztikai Világszervezete azonban nemcsak a vízzel kapcsolatos utazási élményekre szeretné felhívni a közvélemény figyelmét, hanem a Földön rendelkezésre álló tiszta ivóvíz fontosságára és annak megóvására is. Topolya község Idegenforgalmi Szervezete szeretné a szakma és a hazai lakosság figyelmét is ráirányítani a vendégbarát viselkedés jelentőségére és a folyamatos szemléletformálás szükségességére – nyilatkozta lapunknak Mirić Námesztovszki Kornélia, Topolya község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója, akit a tegnapi nap folyamán a világnap tiszteletére  szervezet program alkalmával kerestünk fel a szervezet irodájában.

Tegnap Topolya község Idegenforgalmi Szervezetének Topolya Fő utcáján található irodája előtt 9-től 14 óráig ingyenesen hozzáférhető idegenforgalmi jellegű kiadványokkal, mágneses könyvjelzőkkel, az alkalomra megjelentetett új Topolya-térképpel, édességgel és – a víz és a környezet védelmének fontosságát hangsúlyozva – ásványvízzel várták, csalogatták az arra járókat. Az alkalmi programmal párhuzamosan az iroda szomszédságában, a topolyai Művelődési Ház színháztermének előcsarnokában ismételten lehetőségük volt az érdeklődőknek megtekinteni Branko Milešević zombori fotós Icarusi nézet – Erdők és vizek a Vajdaságban elnevezésű légifotó-kiállításának anyagát. A tárlatanyagban a befogadók két, a Zobnaticai-tóról készített alkotással is megismerkedhettek.

Az érdeklődők a szervezet irodája előtt felállított standon Topolya község Idegenforgalmi Szervezete által négy nyelven megjelentett új hivatalos községi idegenforgalmi tájékoztatóját, a szintén több nyelven nyomtatott, a községi szálláshelyek kínálatát feltáró leporellóját, valamint a várostól két és fél km-re található Udvardi-tanyáról készült prospektusát szerezhették be. Az irodában 50-től 450 dináros áron az ünnepnapon is vásárolhattak a kínálatukban levő, Topolya felirattal és motívumokkal ellátott bögrékből, kézi készítésű bugylibicskákból, hűtőmágnesekből, poháralátétekből, jegyzettömbökből, válogathattak és beszerezhettek az újonnan nyomtatott topolyai képeslapok közül.