2024. március 28., csütörtök

Szálláshelyek kerestetnek

Az adai községben megkezdődött a turisták elszállásolására szolgáló magántulajdonú ingatlanok minősítése és számbavétele

Ada Község Idegenforgalmi Szervezete és a helyi önkormányzat megkezdte a turisták elszállásolására szolgáló létesítmények kategorizálását. Erre jelentkezhetnek azok a magánszemélyek, akik mellékkeresetként legálisan szálláshelyet biztosítanának ingatlanjukban – szobában, lakásban, házban, víkendházban és szálláson – az idelátogató vendégeknek.

Az idegenforgalmi szervezet igazgatója, Manojlović Erzsébet elmondta: az érdekelt személyek a szervezet irodájában minden szükséges információt megkapnak azokról a feltételekről, amelyeknek eleget kell tenniük, hogy létesítményük minősítve legyen, és bekerüljön Ada község turisztikai kínálatába.
– Különféle apartmanokat, szobákat, házakat és falusi turizmus céljaira megfelelő tanyákat szeretnénk kategorizálni. Ezzel a helyi turizmust kívánjuk fejleszteni, továbbá magánszemélyeket is bekapcsolnánk a turisták elszállásolásába, ami újabb pénzkereseti lehetőséget jelentene a számukra – magyarázta Manojlović Erzsébet.

– Az idegenforgalmi szervezetnél jelentkező vidéki és a külföldi turisták is igénylik ezeket a szálláshelyeket. A hotelek helyett jobban szeretnek házaknál megszállni, mert ezek valószínűleg olcsóbbak, és ezeket jobban kedvelik. Az adai községben egyelőre két kategorizált objektum van, a Koós-szállás és Adankó Dezső háza. Ők kérték ismét a kategorizációt, amelyet évente meg kell újítani. Azt szeretnénk, ha bővebb lenne a kínálat, amelyek közé újabb házak, apartmanok és szobák is bekerülnének. Az ingatlanok minősítésére egész évben van lehetőség. Az érdeklődőknek Ada Község Idegenforgalmi Szervezetének irodájában kell jelentkezni, ahol kapnak egy űrlapot, ezzel kérelmezik, hogy mit is szeretnének kategorizálni. A kitöltött űrlapot a helyi önkormányzat ügyfélfogadó irodájának 10-es számú asztalánál kell átadni. Onnan az önkormányzat illetékeséhez, Apró Lászlóhoz kerül, majd végezetül egy háromtagú bizottság elvégzi a kategorizálást a helyszínen az idevágó köztársasági szabályzat szerint.

A kérelmezők számára a legfontosabb, hogy az ingatlanok megfeleljenek az egészségügyi és higiéniai feltételeknek, de az űrlapon szerepel mindaz, amit biztosítani kell. A sikeres kategorizálás után a magánszemélyek legálisan bérbe adhatják a turistáknak az ingatlanjaikat, valamint állami támogatásra is pályázhatnak a további fejlesztésekre. A szálláshelyek emellett bekerülnek Ada község turisztikai kínálatába. Ezeket népszerűsítjük, és feltüntetjük az idegenforgalmi szervezet honlapján, valamint javasoljuk az érdeklődő turistáknak – közölte az igazgató, akitől megtudtuk, hogy az érdeklődők a szervezet Ada központjában lévő irodájában szerezhetik be ingyenesen az űrlapokat hétfőtől péntekig 7 és 14 óra között. A kategorizálás során a kérelmezőknek 550 dináros községi illetéket, valamint 760 dináros köztársasági illetéket kell fizetniük.