2024. április 20., szombat

Átadták a Pro Urbe Díjakat

Ünnepi ülést tartott a topolyai községi képviselő-testület – Összegzés és a legérdemesebbek jutalmazása

Szombaton délelőtt, a Topolyai napok rendezvénysorozat keretén belül sor került a községi képviselő-testület ünnepi ülésére a topolyai moziteremben. Az eseményen jelen voltak a képviselő-testület tagjai, Kókai Mernyák Melinda polgármester, Fazekas Róbert kkt-elnök, Pásztor Bálint és Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselők, Takács László, Magyarország szabadkai vezető konzulja és dr. Menyhárt Attila konzul, Dragan Đurić,Horvátország szabadkai konzulja és Egeresi Sándor tartományi parlamenti képviselő. Az ünnepi ülésen jelen voltak még több vajdasági, magyarországi, romániai, horvátországi, boszniai, montenegrói település képviselői is.

A vendégeket először Fazekas Róbert, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd elmondta, hogy ezen a napon 1750-re emlékezünk, ami fordulópont volt a település életében, ugyanis ekkor Grassalkovich Antalgróf Csizofszki Ferenc szabadost megbízta a topolyai puszta betelepítésével.

Kókai Mernyák Melinda polgármester is a múlt jelentőségét hangsúlyozta ki ünnepi beszédében.

– Egy közösségnek, városnak csak akkor van jövője, ha ismeri és megbecsüli a múltját. Ennek jegyében telik el a topolyai napoknak szentelt események sora is – mondta, majd arról is szólt, hogy a nehéz anyagi helyzet és problémákkal zsúfolt hétköznapok ellenére is sikerült fejlesztéseket kieszközölni Topolyán.

– Az önkormányzat költségvetését 8 százalékkal sikerült növelni, hazai illetve külföldi pályázatokon nyert eszközökkel. Ezen eszközöket az ipari park fejlesztésére, munkahelyek teremtésére, tervdokumentációk elkészítésére, a többnyelvűség és a multikulturalizmus ápolására, a szennyvízhálózat építésére, minőségesebb szolgáltatások nyújtására, kerékpárút építésére és az energetikai hatékonyság növelésére fordítjuk – hangsúlyozta.

A polgármester után felszólalt Varga Éva, Budapest 5. kerületének alpolgármestere, és Sarkan Merdžanić, a boszniai Fojnice város elöljárója. Mindketten a közös együttműködés jelentőségét emelték ki, és közösségük őszinte gratulációit tolmácsolták Topolya napja alkalmából.

Az ünnepi ülésen bemutatták a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat által készített kisfilmet, amely az elmúlt egy év történéseit, fejlesztéseit és beruházásait mutatta be. A kisfilm vetítése után sor került az ülés legünnepélyesebb pillanatára is, Fazekas Róbert és Kókai Mernyák Melinda átadták a város legrangosabb kitüntetéseit.

Az idei évben Pro Urbe Díjat Imrics Halász Ilona nyugalmazott képzőművészet szakos pedagógus, dr. Borislav Đukić nyugalmazott foglalkozás-egészségügyi szakorvos és a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Topolya Labdarúgóklub kapott. A város plakettjét Tóth Margit világbajnok tekéző kapta, Topolya község köszönőlevelét pedig Szabó József, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója.