2024. március 28., csütörtök

Rendőrök őrzik a cirill betűs feliratokat Vukováron

Vukováron kedden ismét tüntettek a cirill betűs szerb feliratok ellen, a tiltakozási hullám átterjedt Dubrovnikra is, ahol szerbellenes feliratok jelentek meg.

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

Mintegy ötszáz horvát tüntető vonult utcára a horvátok és szerbek lakta Vukováron, ahol már második napja tiltakoztak a cirill betűs szerb feliratok ellen – közölték hírügynökségi források.

A tiltakozók – többnyire horvát veteránok és hozzájuk csatlakozott civilek – kétnyelvű feliratokkal ellátott közintézmények elé vonultak, valamint a horvát lobogót és a balkáni háborúban harcoló horvát egységek zászlóit lengetve vonultak a város utcáin.

Dubrovnikban a vukovári tiltakozások nyomán soviniszta, szerbellenes feliratok jelentek meg kedden a város több épületén, például a szerb ortodox templom falán. A rendőrség közölte, hogy még keresik a felelősöket.

Hétfőn a vukovári tüntetők eltávolították egyebek mellett a helyi adóhivatalon és a vukovári rendőrség épületén aznap elhelyezett cirill feliratokat. A tiltakozók összetűzésbe kerültek a rendőrséggel is, négy rendőr megsebesült, hat tüntetőt pedig később kihallgattak a rendőrségen. Kedden az előző nap eltávolított kétnyelvű feliratokat újra elhelyezték az érintett középületeken, az intézmények elé pedig rendőröket állítottak.

A szerb nyelvű feliratokat azért helyezték el hétfő reggel az Európai Unió legújabb tagállamában, mert az alkotmány értelmében kötelező a kétnyelvű feliratok és utcatáblák használata azokon a területeken, ahol a helyi lakosság több mint egyharmada valamely etnikai kisebbséghez tartozik.

A tüntetők azonban azt követelik, hogy a hatóságok tegyenek kivételt Vukovárral, ahol a horvátok és a kisebbségben levő szerbek között állandósult az etnikai feszültség.

Petar Džodan, a krajinai és horvátországi menekültek egyesületének elnöke kijelentette, hogy a legújabb vukovári események miatt a horvátországi szerbek nem érzik biztonságban magukat az országban.

„A legújabb események tanúsítják a legjobban, hogy milyen helyzetbe kerültek, és milyen státust élveznek a szerbek nemcsak Vukováron, hanem az egész országban” – nyilatkozta Džodan, és hozzátette, hogy Európának sürgősen reagálni kellene azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények között élnek a szerbek Horvátországban.

Željko Sabo vukovári polgármester úgy véli, hogy a Horvát Demokrata Közösség áll a tiltakozások mögött, mert az egész országban zavargásokat akar szítani, hogy destabilizálja a kormányt, és az újonnan előállt helyzetben megkaparintsa a hatalmat. Nyugalomra szólított fel, kiemelte, hogy a vukováriak már 15 éve békességben élnek, és nem engedhetik meg, hogy városuk Bejrúttá váljon.

A kormány hétfőn kiadott közleményében elítélte a „soviniszta erőszakot”, és arra szólította fel a horvát politikai pártokat, hogy egyértelműen határolódjanak el „a horvát demokrácia alapvető értékeit megtipró” cselekménytől. A montenegrói látogatáson tartózkodó Ivo Josipović elnök nyugalomra szólított fel, és hozzátette, hogy mindenkinek jogában áll ugyan békésen tiltakozni, de az alkotmányt és a törvényeket tiszteletben kell tartani.

Brüsszel a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását szabta Horvátország európai uniós csatlakozásának egyik feltételéül, az ország július elsején be is lépett az integrációs szervezetbe. Az EU legújabb tagállamában a szerbek számítanak a legnépesebb kisebbségnek, az ország 4,2 milliós lakosságának 4 százaléka szerb.