2024. április 25., csütörtök

Letépték a cirill betűs feliratokat Vukováron

Több száz horvát tüntető cirill betűs szerb feliratokat távolított el hétfőn tiltakozásul Vukováron – közölte a horvát állami rádió. A szerb nyelvű feliratokat azért helyezték el reggel az Európai Unió legújabb tagállamában, mert az alkotmány értelmében kötelező a kétnyelvű jelzőtáblák használata azokon a területeken, ahol a helyi lakosság több mint egyharmada valamely etnikai kisebbséghez tartozik.

Vukovárt a jugoszláv és szerb erők 1991-es ostroma után romjaiból építette újjá a lakosság, a városban azonban továbbra is magas a munkanélküliségi arány, és állandósult az etnikai feszültség a horvátok és a szerb kisebbség között.

A tüntetőknek sikerült kijátszaniuk a rendőri védelmet, majd eltávolították a helyi adóhivatalon és a vukovári rendőrség épületén elhelyezett cirill feliratokat – közölte a Hina horvát hírügynökség. A rendőrség elmondta, hogy a tiltakozók és a rendőrök dulakodásában négy rendőr könnyebben megsérült, a tüntetők tömege azonban a feliratok eltávolítása után feloszlott.

A kormány kiadott közleményében elítélte a „soviniszta erőszakot", és arra szólította fel a horvát politikai pártokat, hogy egyértelműen határolódjanak el „a horvát demokrácia alapvető értékeit megtipró" cselekménytől.

A kétnyelvű táblák bevezetése Horvátország egyéb, jelentős szerb kisebbség lakta területein nem ütközött hasonló ellenállásba.

A vukovári cirill betűs szerb feliratok kérdése azóta foglalkoztatja fokozottan a horvát közvéleményt, hogy tavaly decemberben – a 2011-es népszámlálási adatok közzététele után – a balközép horvát kormány bejelentette: a kelet-horvátországi városban és nagyjából húsz másik szlavóniai és dalmáciai településen bevezetik a kétnyelvűséget, vagyis a horvát mellett cirill betűs szerb nyelvű táblákat helyeznek el a közterületeken és az állami hivatalokon.

A horvát alkotmány kétnyelvűséget ír elő azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 33 százalékot. Vukováron a népszámlálás hivatalos eredménye szerint csaknem 28 ezer ember lakik, közülük 57 százalék vallotta magát horvátnak, 35 százalék szerbnek, 1,6 százalék ruszinnak és 1,25 százalék magyarnak.