2024. április 25., csütörtök
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Csikorgó gépezetek

Nem sikerült túl jóra sem a magyar, sem a szerb válogatottnak a szeptemberi világbajnoki selejtezőket megelőző főpróbája, ugyanis Magyarország Bogdán Ádám bravúrjainak és az ellenfél kihagyott helyzeteinek köszönhetően játszott 1:1-es döntetlent Csehországgal, Szerbia pedig Barcelonában Kolumbiával szemben maradt alul 0:1 arányban.

A magyar csapat megszenvedett a cseh támadórészleggel, többször is a Bolton légiósának bravúrjaira volt szükség ahhoz, hogy ne nőjön a 23. percben Libor Kozák góljával kialakult 1:0-s vendégelőny. Ráadásul a csehek is segítettek Bogdánnak, ugyanis több ajtó-ablak helyzetet is elpuskáztak, játékban tartva ezzel a magyar nemzeti csapatot. Hozzá kell tenni, hogy az első félidőben Howard Webb nem figyelt fel egy kezezésre a cseh tizenhatoson belül, ezzel jogos büntetőtől fosztotta meg Magyarországot – igaz, a második félidőben Vanczák Vilmos lerántásáért már befújt a sípjába, és ebből a büntetőből egyenlített Dzsudzsák Balázs.

Egervári Sándor szövetségi kapitány a találkozó után úgy fogalmazott, hogy okosabb lett a szakmai stáb a szeptember 6-i, Románia elleni bukaresti vb-selejtező előtt: „Volt néhány egyéni hiba és szervezésbeli hiányosság, nem volt elég jó a szűrőnk a középpályán. Az első játékrészben ránk erőltették az akaratukat, betoltak minket, így kellettek a bravúrok a kapuban, hogy átvészeljük ezt az időszakot, és megmaradjon a hitünk, hogy van még esély a győzelemre. A mérkőzés elérte a célját, tisztult a kép a vébéselejtező előtt. Bölcsebbek lettünk néhány játékos formáját, illetve beilleszthetőségét illetően. Én azt a harcos hozzáállást, amit a második félidőben, egy erős csapat ellen mutattunk a győzelem érdekében, olyan erénynek vélem, amit kamatoztathatunk.”

A szerb válogatott háza táján még kevésbé van ok az elégedettségre, Siniša Mihajlović ugyanis a szövetségi kapitányi poszton töltött 14. mérkőzésén a nyolcadik vereségét könyvelhette el, ráadásul a Kolumbia elleni egyben a nyolcadik olyan összecsapás is volt, amelyen csapata nem szerzett gólt. A világranglista jelenlegi 3. helyezettje ellen a szerb csapat egészen jó első félidőt játszott, a második viszont igen visszafogottra sikeredett. Egészen a hajráig a védelem sem ingott meg különösebben, mígnem a 89. percben egy bakit követően Fredy Guarín megszerezte a győzelmet a dél-amerikai együttesnek.

A szövetségi kapitány a Horvátország elleni szeptember 9-i, hazai mérkőzés főpróbája után ismét azt hangoztatta, amit már jó néhányszor hallhattunk tőle, hogy a csapat jól játszott, csak a gól hiányzott: „Ha nem rúgsz gólt, nem nyerhetsz. Csak a fiúkat sajnálom, mert már egy éve veszítjük el azokat a meccseket, amelyeken nem kellene kikapnunk. Hogy mi a megoldás? Az, hogy a csatáraink minél előbb megérjenek, hogy nyugodtabbak legyenek a kapu előtt. Nem klub vagyunk, hogy játékosokat vehetnénk, ezek a fiúk állnak a rendelkezésünkre, ők a mi perspektívánk, és ahogy mindenhez az életben, még egy kis időre van szükség.”

Szerbia eredményei Mihajlović vezetése alatt

Szerbia–Spanyolország 0:2 (barátságos)

Szerbia–Franciaország 0:2 (barátságos)

Svédország–Szerbia 2:1 (barátságos)

Szerbia–Írország 0:0 (barátságos)

Skócia–Szerbia 0:0 (vb-selejtező)

Szerbia–Wales 6:1 (vb-selejtező)

Szerbia–Belgium 0:3 (vb-selejtező)

Macedónia–Szerbia 1:0 (vb-selejtező)

Szerbia–Chile 3:1 (barátságos)

Ciprus–Szerbia 1:3 (barátságos)

Horvátország–Szerbia 2:0 (vb-selejtező)

Szerbia–Skócia 2:0 (vb-selejtező)

Belgium–Szerbia 2:1 (vb-selejtező)

Szerbia–Kolumbia 0:1 (barátságos)

Összesen: 4 győzelem, 2 döntetlen, 8 vereség, 16:18-as gólkülönbség (a 16 gólból a válogatott 12-t három mérkőzésen, Wales, Ciprus és Chile ellen lőtt, s nyolc találkozón nem volt eredményes)