2024. március 28., csütörtök

Visszakerültek az első elvett termőföldek az örökösökhöz

A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség igazgatója Óbecsén adta át a végzéseket

18 hónappal azután, hogy a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség meghirdette az elvett vagyon visszaigénylésére vonatkozó felhívását, megszülettek az első végzések az örökösöknek történő termőföldek visszaszármaztatásáról. Az ügynökség ingatlanokat már korábban is visszaadott, de az elvett termőföldek visszaszármaztatásáról a múlt héten hozta meg az első végzéseket, amelyeket az ügynökség igazgatója, Strahinja Sekulić személyesen adott át Óbecsén az örökösöknek.

– Komoly problémákkal szembesülünk a tagosításból visszakövetelt termőföldek miatt. Óbecsén minden szükséges dokumentum a rendelkezésünkre állt, így itt nem voltak ilyen gondok, ezért ebben a községben kezdtük meg az egykori tulajdonosok földjeinek a visszaszármaztatását az örökösöknek. Az itt alkalmazott modell alapján fogunk majd eljárni a többi vajdasági és szerbiai községben is – mondta az igazgató.

Az eljárást megkönnyítette az is, hogy az óbecsei határban erre a célra egyelőre egy több mint 88 hektáros olyan földterületet jelöltek ki, amely megfelel a vagyon-visszaszármaztatási törvény feltételeinek, de szükség esetén további területeket is felajánlanak erre a célra. Ha majd elfogynak a felosztható parcellák, az örökösök kártérítést kapnak.

Pecze Horváth Georgina ügyvédjelölt szerint azért született épp Óbecse községben az első négy végzés, mert itt bizonyítani lehet az elvett föld parcellaszámát 1946-től a mai napig, ugyanis Óbecsén a régi birtoklapok, az összes határozat és tagosítási végzés megtalálható. Mivel az is bizonyítható volt, hogy a szóban forgó földek állami tulajdonban maradtak, a termőföldet természetben kapták vissza az örökösök. Az első négy végzés alapján több mint 43 hektár került vissza az érintett családokhoz. Az eljáró ügyvédi irodában egyébként 150 visszaszármaztatási kérelem van folyamatban, ezekben földeket és ingatlanokat, köztük kórházat, malmot, szállodát, nyomdát, gyárat kérnek vissza az örökösök.

A most átadott végzések a 15 napos fellebbezési határidő, azaz augusztus 20-a után lesznek jogerősek, amennyiben nem lesz fellebbezés. Ezzel a négy végzéssel együtt Óbecsén összesen 170 hektárról született eddig végzés, ugyanis egy esetben az örökösök ügyvédi iroda közbenjárása nélkül jártak el – ez az eset azonban sokkal egyszerűbb volt, ugyanis az elvett parcellák ma is az 1946-os állapotnak megfelelően állnak.

Az ügyvédjelölt elmondása szerint a kérelmek átadásától számítva 14 hónap alatt sikerült kézhez kapni ezeket az első végzéseket, de ezentúl várhatóan ez a folyamat még gyorsabb és gördülékenyebb lesz. A jövőben a végzéseket postán kézbesítik majd az örökösöknek.