2024. április 25., csütörtök

Szépül a szabadkai Zsinagóga

Két éven belül megújulhat a teljes homlokzat, sőt a belső tér is

Megkezdték a szabadkai Zsinagóga keletre néző homlokzatának a felújítását. Modest Dulić, Szabadka polgármestere elmondta, a múlt hónapban az önkormányzat a Nemzetközi Műemlék Alappal aláírt egy szerződést, melyben az alap 70 ezer dollárral támogatta az épület felújítását, valamint a Tartományi Művelődési Titkárság 1,8 millió dinárral járul hozzá a munkálatokhoz, a város pedig hétmillió dinárt különített el erre a célra. Mint megtudtuk, ezt az összeget az épület gimnázium felőli homlokzatának felújítására költik, vagyis a nyugati oldal újul meg. A következő négy hónapban választják ki a kivitelezőt, a munkálatokkal pedig jövőre készülnek el.

– A Zsinagóga keleti részén most kezdték meg a felújítási munkálatokat, melyre egy, a Magyarországgal közös IPA program keretében kerül sor. Ezek a munkálatok egy évig tartanak majd, és jövőre az épület két oldalát teljes mértékben rendbe tesszük. Nagy esély van rá, hogy az északi, vagyis a Városi Múzeum felőli rész felújítására is tudunk pénzt szerezni, és az ígért nemzetközi támogatásból talán a belső tér rekonstrukcióját is megkezdhetjük – mondta a polgármester, hozzátéve, terveik szerint a következő két évben a Zsinagóga kívülről teljesen megújul majd, és ismét megnyitja kapuit.

Nenad Ivanišević elmondta, a projektum célja, hogy megőrizzék azokat az épületeket, melyek a szecesszió ékkövei, s a projektum keretében együttműködnek a  szegedi kollégákkal, ahol úgyszintén sor kerül egy régi palota rekonstrukciójára.

– Szeretnénk, ha a Zsinagógánk ugyanúgy használatban lenne, mint az újvidéki vagy a budapesti, mert úgy véljük, tartozunk ezzel az elődeinknek és a polgároknak, akik ma már nincsenek közöttünk. Jövőre lesz hetven éve, hogy azok a szomorú események megtörténtek, s ha a Zsinagóga teljes pompájában tündökölhet, akkor egy kitűnő emlékmű lesz, mely arra figyelmezteti majd jövő generációit, hogy az akkori szörnyűségeknek nem szabad megismétlődniük – jelentette ki Ivanišević, az S.O.S Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke.

Branislav Ćopić, a felújítási munkálatok felügyelője elmondta, a Zsinagóga 1902-ben készült el, s már akkor is nagy figyelem övezte a szabadkaiak részéről monumentális jellege miatt, hiszen a legnagyobb, legszebb, legjelentősebb épület volt akkor, mely még ma is felhívja magára a figyelmet, sajnos főként rossz állapotával.

– A munkálatok során a vitrázsokat a zombori Stanišić műhely emberei állítják vissza, a vakolatot leverjük és újravakoljuk, az építészeti elemeket, a vörös téglákat és a vörös műkövet úgyszintén lecseréljük. Úgy tudom, a megrendelt pirogránit elemek már a határon vannak, és már csak a vámolás befejezésére várunk. Mindez azt jelenti, hogy a homlokzatot teljes mértékben rekonstruáljuk, minőséges, új anyagokkal újítjuk meg – magyarázta Ćopić.