2024. március 29., péntek

Bátorsággal, becsülettel

Szombaton lezajlott az első Vajdasági Vágta – Óriási érdeklődés kísérte a Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát – Adorján, Bácskossuthfalva és Martonos fogja Vajdaságot képviselni Budapesten

Lovas nemzet vagyunk vagy sem, a vajdasági magyarok többségében ott él a ló és a lovaskultúra szeretete. Ezt bizonyítja, hogy szombaton a zobnaticai lóversenypálya lelátói újra zsúfolásig megteltek, a szervezők becslése szerint több, mint 5000 ember látogatott el a rendezvényre, a rekkenő hőség ellenére. A délután fél kettőkor kezdődő hivatalos megnyitón a szervezők nevében Bunford Tivadar, a Vajdasági Fejlesztési Háló elnöke köszöntötte a vendégeket és elmondta, hogy a Vajdasági Vágta lehetőség az itteni lovasok számára.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Az első Vajdasági Vágta a Nemzeti Vágta előfutamaként mutatkozik be és lehetőséget nyújt a hazai lovasok számára, hogy összemérjék a tudásukat ebben a legnemesebb sportágban. A mai verseny nyertesei képviselhetik településüket, illetve hazánkat Budapesten, a Hősök terén megszervezett Nemzeti, illetve Nemzetközi Vágtán – mondta el Bunford, majd megköszönte a Vajdasági Magyar Szövetségnek, hogy felkarolták ezt az eseményt, s minden támogatónak köszönetet mondott, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez az esemény.

A vágtát hivatalosan Székely Tibor huszár alezredes, a Nemzeti Vágta kapitánya nyitotta meg. Mint mondta, hogy a Székely Vágta szervezőinek úttörő lelkesedése utat nyitott más, határon túli közösségek számára is.

– A vágta egyszerre nemes verseny és tisztelgés őseink előtt, tisztelgés azok előtt a magyar lovaskatonák, huszárok előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot és megajándékozták a huszár szóval a világ szinte összes nyelvét. Igazi huszár, akárcsak egy igazi lovasversenyző, erő és tisztesség nélkül mit sem ér. A vágta jelszava: Bátorsággal és becsülettel! – hangoztatta Székely, majd elmondta, hogy az idei évben Simonyi József huszárezredesre emlékezünk, aki a napóleoni háborúk legvitézebb huszára volt, és számtalanszor tüntette ki magát furfangjával, helyzetfelismerő képességével, bátorságával.

– Felemelő érzés itt lenni – ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét Pásztor István, a VMSZ elnöke. Pásztor köszönetet mondott Bunford Tivadarnak és Pál Károlynak, valamint mindazoknak, akik az elmúlt hónapokban rengeteg munkát fektettek be a Vajdasági Vágta sikeres megszervezésébe.

– Ennek a rendezvénynek csak nyertesei lesznek, ennek a rendezvénynek mindannyian nyertesei leszünk. Abban reménykedem, hogy ma egy hagyományt indítunk el. Abban reménykedem, hogy ez a rendezvény felsorakozik a Gyöngyösbokréta, a Durindó és a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának sorába, mert ez is az önazonosság tudatnak és ápolásnak a része – mondta az elnök. Pásztor Istvánnak a vágta során egy meglepetésben is része volt, ugyanis a lósportban bizonyított jártasságáért a Vajdasági Lovas Szövetségtől elismerésben részesült.

Az ünnepi megnyitót követően Bús János olvasta fel erre az alkalomra írt versét, majd a topolyai Cirkalom Néptáncegyüttes lépet fel, a Vajdasági Vágta előfutamai előtt pedig az izsáki Biczó Csárda csikósai tartottak egy lenyűgöző lovasbemutatót.

A nemzeti vágta előfutamára 20 lovas jelentkezett, akik 20 magyarlakta települést képviseltek, név szerint Szajánt, Martonost, Hódegyházát, Kishegyest, Székelykevét, Magyarittabét, Bácskossuthfalvát, Csantavért, Zentát, Törökkanizsát, Bácsfeketehegyet, Topolyát, Oromot, Szabadkát, Oromhegyest, Doroszlót, Magyarkanizsát, Adát, Pacsért és Adorjánt. A lovasok 4-es csoportokban vettek részt az 5 előfutamon, s minden körben egy versenyző jutott tovább. Az izgalmakban és küzdelemben gazdag előfutamok során Kósa Maja (Bácskossuthfalva) Dolly nevű lovával, Kósa Sándor (Topolya) Donnával, Barjaktar Dániel (Szabadka) Titánnal, Dudás József (Martonos) Csillagvirággal és Gulyás Viktor (Adorján) Csinibabával jutottak be a döntőbe. Az 1300 méteres döntő futamban egy izgalmas finist követően Gulyás Viktor szerezte meg az első helyet, Kósa Maja a másodikat és Dudás József a harmadikat. A budapesti Nemzeti Vágtán ők hárman, vagyis Adorján, Bácskossuthfalva és Martonos fogják Vajdaságot képviselni.

A Nemzetközi Vágta vajdasági előfutamának mindössze egy futama volt, négy résztvevővel, akik közül Davidović Dejan lett az első Cvetko nevű lovával. A vágták mellett egyfogatos és kétfogatos ügetős, valamint kettesfogat és négyesfogat fogathajtás versenyek is zajlottak.

A lovassport e vajdasági ünnepe a Budapesti Operettszínház művészeinek fergeteges koncertjével zárult.