2024. április 25., csütörtök

Macedóniában kötött ki az árutartalékokból ellopott gabona

A Köztársasági Árutartalékokból néhány hónappal ezelőtt eltűnt 90 ezer tonna búza legnagyobb részét liszt formájában olcsó áron Macedóniában értékesítették, állítják a macedón hatóságok és molnárok.

A macedóniai Mezőgazdasági Minisztérium hivatalos adatai szerint az utóbbi 18 hónapban Macedóniában több mint 70 ezer tonna szerbiai lisztet adtak el rendkívül alacsony áron. A déli szomszédunknál 16 macedón dénárért (29 dinárért) adták el a liszt kilóját, ugyanazt a lisztet Szerbiában 50 százalékkal drágábban értékesítik.

Ljupcso Dimovszki macedón mezőgazdasági miniszter a macedón parlamentben a Mezőgazdasági Bizottság képviselői előtt bemutatta a számlákat, amelyek állítása szerint megerősítik a szerbiai árutartalékokkal történt visszaélést, amely felborította a belpiaci egyensúlyt Macedóniában.

„Az utóbbi néhány hónapban 153 ezer tonna búza és 70 ezer tonna liszt érkezett az országba, és ez kárt okozott a hazai piacnak. A szerbiai árutartalékokkal történt nagyszabású visszaélések következtében nagy mennyiségű búzát nagyon alacsony áron a macedóniai piacon értékesítették, felborítva ezzel az ottani viszonyokat”– mondta Dimovszki.