2024. április 24., szerda

Állami támogatás az Agroživnak

A Köztársasági Fejlesztési Alap ötmillió euró kölcsönt ad a bégaszentgyörgyi baromfivágóhídnak

A szerbiai kormány várhatólag e heti ülésén dönt a bégaszentgyörgyi (Žitište) Agroživ baromfi-feldolgozó kompániának ítélendő ötmillió euró kölcsönről. Predrag Amižić vezérigazgató szerint a Köztársasági Fejlesztési Alapból folyósított támogatásnak óriási szerepe lesz a társaság talpra állításában, mert szavatolja majd a kompánia működését a 2013-as évben, miközben tovább kereshetik a stratégiai partnert. A kölcsön megvalósítása remélhetőleg már a jövő héten megkezdődik.

A kölcsönnek köszönhetően megoldódik az Agroživ legnagyobb problémája, a forgótőkehiány, amely október óta nehezíti az ország legnagyobb baromfi-feldolgozó társaságának működését. A kompánia vezetősége szerint egyéb gondjuk nincs is, hiszen a piacuk megvan, a termelés folyamatos, és megfizettetés sem okoz problémát számukra. A forgótőke hiányát egy ideig a Srbijagastól kapott kölcsönökkel orvosolták, de ez a lehetőség 2012 második felében megszűnt. Mivel az ügyviteli bankoktól sem kaptak kölcsönt, nem maradt más hátra, mint hogy az államhoz forduljanak.

A folyamatos termelés biztosításának köszönhetően remélhetőleg könnyebben találnak stratégiai partnert is maguknak. Jelenleg az olasz Veronese csoportosulás képviselői mutatnak legnagyobb érdeklődést az Agroživ iránt. A vezetőség reméli, hogy a következő tíz nap alatt megkötik az előszerződést, amelynek érvényesítése az év vége táján kezdődik.

Az Agroživ vállalatot 2010-ben vette át a Srbijagas, a termelés azóta folyamatos, de az 1300 dolgozó bére egyfolytában késett. Emiatt többször tartottak figyelmeztető sztrájkot. A bajt tetézte, hogy tavaly tavasszal eladták a társaság szerbittabéi, tamásfalvai és a Banatsko Karađorđevó-i baromfitelepeit, ennek következtében nyersanyagellátók nélkül maradt a vágóhíd.