2024. április 18., csütörtök

Harminchatmilliárdos megtakarítás

A köztársasági parlament megkezdte az idei pótköltségvetés vitáját

A pótköltségvetés javaslata értelmében 2013-ban 873,4 milliárd dinárt tesznek majd ki a bevételek, 1 051,8 milliárd dinárt pedig a kiadások. A költségvetési hiány 178,3 milliárd, ami a bruttó hazai termék 4,7 százalékát jelenti az eredetileg tervbe vett 3,6 százalék helyett. A költségvetés módosításának számadatait a parlament hétfői ülésén Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter ismertette, aki elmondta, hogy a változtatások révén az állam 36 milliárd dinárt tud megtakarítani. A költségvetési hiány nagyságáról szólva Dinkić közölte, hogy az továbbra is magasnak tekinthető, ennél alacsonyabbat azonban a jelen körülmények között egyszerűen nem tudtak megvalósítani. Arra emlékeztetett, hogy a gazdasági szubjektumokkal, szakszervezetekkel és szakértőkkel folytatott egyeztetéseket követően a kormány elfogadott egy olyan reformokat tartalmazó intézkedéscsomagot, amelynek a költségvetés módosítása csupán egy részét képezi.

Mivel az adót nem fogják növelni, a kiadások csökkentése, a jelenlegi illetékek nagyobb arányú megfizettetése, illetve a közszférán belüli rendszerszerű takarékossági intézkedések végrehajtása révén érték el a költségvetés kiadási oldalán szereplő összeg mérséklését. Dinkić véleményének adott hangot, hogy az elfogadott reformokat egyidejűleg kell végrehajtani ahhoz, hogy valódi eredményeket lehessen felmutatni.

A gazdasági és pénzügyi tárca vezetője a képviselőknek beszámolt arról is, hogy a kormány által elfogadott lépések között szerepel az átalakításra váró mintegy 179 társadalmi vállalat helyzetének a rendezése is. Ismét aláhúzta: évente 750 millió eurójába kerülnek az államnak ezek a vállalatok. A pótköltségvetés a vállalatok átalakításának szentelt alap kiadásait növelte a legnagyobb mértékben, e módszerrel is hozzájárulva a szóban forgó cégek állapotának mielőbbi javításához. Növelték a szociális juttatásokat és a terhes nőknek szánt támogatások összegét is – ezekre a célokra 2,3 milliárd dinárral fordít többet az elsődleges elképzelésnél az állam.

A pótköltségvetés 0,5 százalékos bér- és nyugdíjemelést helyez kilátásba októberben, valamint jövő év áprilisában, míg 2014 októberében 1,5 százalékkal emeli majd az állam a közszféra béreit és a nyugdíjakat. A miniszter úgy fogalmazott, hogy a következő másfél év folyamán nem kell a fizetések és a nyugdíjak befagyasztására számítani, de azok csakis az államkassza lehetőségeihez mérten emelkedhetnek majd.

A költségvetési rendszerről szóló törvény módosítása egyéb megtakarítási lehetőségeket is tartalmaz, így például a közszféra foglalkoztatottjait tartalmazó jegyzék elkészítése révén átláthatóbbá válnak ezek a kiadások, s bevezethetik a központosított bérkiosztást is – állapította meg Dinkić.

Az ellenzéki parlamenti képviselők már bejelentették, hogy nem fognak a pótköltségvetésre szavazni, kierőszakolt és fenntarthatatlan javaslatnak nevezve azt. Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője közölte, hogy pártja nem támogatja a módosítást, mert nem ad reális képet az állam pénzügyi helyzetéről. A vajdasági fejlesztésekre szánt összegek csupán papírra vetett számok – közölte. A VMSZ azért sem támogatja a javaslatot, mert az folytatja a közvállalatok veszteségeinek fedezését, miközben ismét elhalasztja a közszféra átalakítását – ismertette a frakció álláspontját Pék.

A Liberális Demokrata Párt szerint sem felel meg a „realitás tesztjének” a javasolt korrekció, a hatalmi koalíció ugyanis Čedomir Jovanović pártelnök szerint „gazdasági muníciót készít elő a leendő választási kampány céljaira”. Jovanović szerint a hatalmi koalíció csupán a következő három hónapra biztosította az anyagi eszközöket, s szeptembertől „megtapasztaljuk majd, milyen az, amikor felelőtlen politikusok által emelt falba” ütközik az ország.