2024. április 23., kedd

Nem lesz elég gabonatároló?

A zentai Žitopromet legfeljebb 7000 vagon búzát tud raktározni – A malmoknak se jó, ha olcsó a kenyérgabona

Az őszi árpa betakarítása után az időjárás alakulásától függően a napokban megkezdődhet a kenyérgabona aratása is. A Tisza mente egyik legnagyobb gabonafeldolgozó vállalatában, a zentai Žitoprometben megtették az előkészületeket az idei búzatermés átvételére és raktározására. Tavaly több mint 64 000 tonna búzát helyeztek el a silókban és egyéb raktárakban, ami a tárolókapacitások maximumát jelenti. Mennyi búzára számítanak az idén? – tettük fel a kérdést Predrag Đurovićnak, a Žitopromet igazgatóbizottsága elnökének.

– A silók és a többi átvevőhely felkészítve várja az aratás indulását, a zentai és a törökkanizsai silók mellett szükség szerint a csókai silót is igénybe vesszük. Ezenkívül számításba vettük még az együttműködő szövetkezetek raktárait is. Az előzetes becslések, a tavalyinál várhatóan magasabb hozamok és a búzával bevetett földterületek nagysága alapján akár harmadával is nagyobb mennyiséggel számolhatunk, amit majd a termelők a Žitoprometban szeretnének átadni. Tudni kell azonban, hogy a kapacitásaink végesek. A gabona átvétele alkalmával természetesen elsőbbséget fognak élvezni azok a termelők, akikkel már hosszú évek óta együttműködünk a kölcsönös bizalom elve alapján.
Mivel a Žitopromet nem foglalkozik gabonakereskedelemmel, a hatvanezer tonnát meghaladó mennyiség a kapacitásaink legvégső kihasználtságával dolgozható fel. Arra is kell gondolni, hogy a termésfelvásárláshoz az ügyviteli bankoktól veszünk fel hitelt. Akármekkora is lesz az érdeklődés a gabona értékesítése, illetve raktározása iránt, nem tudunk megbirkózni 70 000 tonnánál nagyobb mennyiséggel. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy a gabonatermesztők egy részét el kell majd utasítanunk.
A búza átvételének a feltételei évek óta ismertek, lehetővé tesszük a termelőknek, hogy nálunk raktározzák a gabonájukat, és amikor majd jónak látják, a napi terménytőzsdei áron eladják. A búza lisztre és más malomipari termékekre is becserélhető az ismert arányokban. A búza árával különösebben nem foglalkozunk, számunkra az lenne a legfontosabb, hogy az aratáskor kialakuló felvásárlási ár később ne csökkenjen, mert abban az esetben a búzából készülő termékek ára is esni fog, mint ahogyan már néhány évben volt rá példa, és ez elviszi a várható jövedelem nagy részét, sőt veszteségessé teheti a termelésünket. Ha a malmok szemszögéből vizsgáljuk a búza felvásárlási árát, mindig jobb, ha magasabb az ár, akkor ugyanis a liszt és a többi malomipari termék is magasabb áron értékesíthető.
A korábbi évekhez hasonlóan az őszi vetést megelőzően vetőmag, műtrágya és más alapanyag formájában a szövetkezetek közvetítésével már mintegy kétmillió eurót fektetettünk be a gabonatermesztésbe, ami azt jelenti, hogy a malom számára szükséges nyersanyag egy jelentős részét már ki is fizettük a gabonatermelőknek – mondta az aratási előkészületekről Predrag Đurović, a Žitopromet igazgatóbizottságának elnöke.