2024. április 20., szombat

Knežević: 80 ezer tonna gabona hiányzik

A Köztársasági Árutartalékok silóinak ellenőrzésébe a rendőrség is bekapcsolódott

A Köztársasági Árutartalékok felhatalmazott raktáraiban a helyzetfelmérést végző különleges vizsgálati munkacsoport pénteken bővítette az ellenőrzött silók számát, és kiderült, hogy a 80 átvizsgált silóból mintegy 80 ezer tonna gabona hiányzik, jelentette be Goran Knežević mezőgazdasági miniszter. Mint megjegyezte, 26 silóban észleltek rendellenességeket, így fennáll annak a gyanúja, hogy a hiányzó gabonamennyiség sokkal nagyobb, mint gondolták. A vizsgálatban a rendőrség is részt vesz. Szavai szerint feltűnő, hogy 26 silóból tűnt el gabona.

– Ez elfogadható lenne, ha kivételes esetekről beszélnénk, de mivel úgy tűnik, hogy mindez rendszerszerűen történt, kénytelenek vagyunk átszervezni a rendszert – mondta a mezőgazdasági miniszter, majd hozzátette, meglehet, hogy visszavonják egyes raktárak engedélyét. Elmondása szerint azért került sor a silók ellenőrzésére, hogy felmérjék a tavalyi kukorica, valamint búza minőségét és mennyiségét.

A raktárak ellenőrzésébe a rendőrség is bekapcsolódott. Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója elmondta, hogy a rendőrség egy mindent átfogó és intenzív vizsgálatot indított a Köztársasági Árutartalékokkal szemben, s majd a szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészséggel konzultálva jár el az ügyben. Szavai szerint a mezőgazdasági minisztérium ellenőrzése a rendőrség korrupció és szervezett bűnözés elleni munkájának eredménye. Kiemelte, hogy a rendőrség az illetékes ügyészséggel már több hónapja vizsgálja a Köztársasági Árutartalékok üzletelését, és bízik benne, hogy néhány hónap múlva pontot tehetnek az ügy végére.

Knežević a mezőgazdasági támogatásokról is szólt. Mint megjegyezte, a szubvenciók kifizetése megakadt, de a mezőgazdasági minisztérium mindent megtett, hogy folyamatossá tegye, követelést is írtak az államkaszának, ám az országot érintő megszorítások miatt késik a maradék 3 milliárd dinár kifizetése.

– Reményeim szerint a pénzt a költségvetés átütemezése után, hétfőn folyósítják, és a gazdák gyorsan hozzájutnak az őket megillető támogatásokhoz – mondta a miniszter.