2024. április 19., péntek

Nem fizetnek kétszer ugyanazért a munkáért

A szabadkai zsinagóga beázik, az igazgatóbizottság választ vár a kivitelezőtől – Várhatóan július elején kezdődik a homlokzat felújítása
(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

- Fontos megkülönböztetnünk azt a két fogalmat, hogy mi a zsinagóga szanálása és mi a zsinagóga rekonstrukciója. A szanálás, amit sürgősen el kell végezni, a rekonstrukció pedig, fogalmazzunk úgy, hogy az épület szépítése. A megszépítés terén várhatóan július elején elkezdjük az IPA-projektumban foglaltakat, azaz az északkeleti homlokzat felújítását, erre megvan az összeg. A zsinagóga tetőszerkezetének megjavítása, hogy ne ázzon be, természetesen prioritás – hallottuk Nenad Ivaniševićtől, a zsinagóga igazgatóbizottságának tagjától, amikor arról érdeklődtünk, hogy a szabadkai zsinagóga felújításában milyen lépések várhatóak a közeljövőben.

Mint megtudtuk, a tető beázik, annak ellenére, hogy a tetőszerkezeten már végeztek javításokat. Az igazgatóbizottság állásfoglalása az, hogy nem kellene kétszer kifizetni ugyanazt a munkát, és az esetleges mulasztásokért választ kérnek a kivitelezőtől.

Ebben az évben a Zsinagóga szanálására és rekonstrukciójára mintegy 32 millió dinárt biztosítottak. Ivanišević elmondta, van lehetőség arra, hogy a vallási épületekbe való befektetések esetében ne számolják fel a forgalmi adót, de mivel a szabadkai zsinagóga a város tulajdona, nem kezelik igazán vallási épületként.

– Szeretnénk valami megoldást találni és arról beszélni a pénzügyminisztériummal, hogy ez a 32 millió dinár mégis felszabaduljon az adófizetési kötelezettség alól.

Beszélgetőtársunk hangsúlyozta, a cél az, hogy a zsinagóga egyfajta kulturális központ legyen, ahol esteket, koncerteket is lehet szervezni, és egyáltalán: a szabadkaiak térjenek be a zsinagógába. Mint mondta, az iskolák akár történelemórákat is tarthatnának ott.