2024. március 28., csütörtök

Támogatott új munkahelyek Szabadkán

Az önkormányzat és a foglalkoztatási szolgálat felhívása nyomán körülbelül 110 ember juthat munkához

A szabadkai önkormányzat, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat az új munkahelyek létrehozásának a támogatására nyilvános felhívást tett közzé. A felhívás mától érvényes, és olyan vállalatok jelentkezését várják, amelyek rendszeresen törlesztik kötelezettségeiket az alkalmazottak és az állam felé, és új munkaerőre van szükségük. Az új munkahelyek létrehozására mintegy 20 millió dinárt fordít a két intézmény. Elvárásaik szerint legalább 110 személy jut majd ezáltal álláshoz.

– Az idei helyi foglalkoztatási akciótervben az új munkahelyek teremtése és annak támogatása a legfontosabb tevékenység, amelyre a városi költségvetésből 10 millió dinárt különítettünk el. Ehhez még hozzájárul a foglalkoztatási szolgálat által elkülönített összeg, további 9,99 millió dinár, vagyis megközelítőleg 20 millió dinárral rendelkezünk, amellyel a munkahelyteremtést tudjuk támogatni – emelte ki Karai László, az önkormányzat foglalkoztatási tanácsának elnöke. Hozzátette: – A korábbi években jelentősen kevesebb pénzzel gazdálkodhattunk, de ebben az évben a munkahelyteremtés került előtérbe. Az önkormányzat is az új munkahelyek létrehozását szeretné serkenteni, a város 2013–2021-es időszakra vonatkozó fejlesztési terve is ezt szorgalmazza. Számításaink szerint ezúttal legalább 110 munkanélküli személy jut majd munkahelyhez – mondta.

Zlatko Panić, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének igazgatója összefoglalva az elmúlt éveket rámutatott, 2011 óta írják ki az új munkahelyek nyitására vonatkozó nyilvános felhívást. Akkor összesen 54 személy kapott munkát ezeken a pályázatokon keresztül, tavaly 66-an tudtak ilyen módon elhelyezkedni, az idén pedig 110-120 személy foglalkoztatására számítanak.

– Erre a felhívásra azok a munkaadók jelentkezhetnek, akik Szabadka területén tevékenykednek, és a foglalkoztatási szolgálat nyilvántartásában szereplő személyeket szeretnének alkalmazni. Az idén a munkaadók 150 ezer dinárt kapnak majd minden új munkahely után, azzal, hogy amennyiben a termelésben nyitnak új munkahelyet, akkor a támogatás 160 ezer dinár lesz. Természetesen ebben az évben is további 20 ezer dináros pótösszegre számíthatnak azok, akik olyan személyeket alkalmaznak, akik a legnehezebben tudnak elhelyezkedni, vagyis 30 év alatti vagy 50 év feletti személyeket, továbbá nőket, fogyatékkal élőket, illetve a roma közösséghez tartozó személyeket foglalkoztatnának – mutatott rá Zlatko Panić. Folytatta: – Csak azok a munkaadók pályázhatnak, akik a kérvény átadásának időpontját megelőző három hónapban nem csökkentették alkalmazottaik létszámát, akiknél nem indítottak el csődeljárást vagy felszámolási eljárást, illetve azok, akik rendszeresen kifizetik a fizetéseket, a járulékokat, és rendszeresen adóznak, valamint azok, akik az elmúlt egy évben nem számoltak veszteséggel. Természetesen azok nem pályázhatnak, akik a városi költségvetés direkt vagy indirekt felhasználói, és kereskedelmi, szállító vagy taxiszolgáltatást folytatnak, csakúgy, mint a pénzváltók, a szerencsejáték-irodák sem, valamint az erdészettel és halászattal foglalkozó vállalatok sem. Azok sem pályázhatnak, akik a korábbi években nem teljesítették a foglalkoztatási szolgálat, a tartományi gazdasági titkárság vagy a város felé kötelezettségeiket – sorolta fel az igazgató. Panić hozzáfűzte, a szerződés aláírása után a munkaadó kötelezi magát, hogy az alkalmazottakat 24 hónapon keresztül teljes munkaidőben foglalkoztatja és rendszeresen fizeti utánuk a kötelező járulékokat, valamint nem csökkentheti a vállalatban a munkások számát.

Mindazok, akik bővebb információt szeretnének szerezni a felhívásról, mától a város hivatalos honlapján (www.subotica.rs), az iparosok egyesületének honlapján (http://udruzenjepreduzetnika.rs), a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara (www.rpk-subotica.org.rs), illetve a Foglalkoztatási Szolgálat hirdetőtábláján érdeklődhetnek.