2024. április 19., péntek

Átszervezés, az utolsó pillanatban

Cseh vagy szlovák kompánia állítja talpra a Jugoremedija gyógyszergyárat?

Hétfőn 15 órakor lejárt az átszervezési terv benyújtásának a határideje, de mint azt kedden közölték a nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár mégis elkerülte a csődöt, mert az utolsó pillanatban két átszervezési elképzelést is benyújtottak. A mentőövet jelentő dokumentumokat az egyik oldalról Radovan Savić csődeljárási igazgató, a másikról pedig a Hypo Alpe Adria Bank és az Eurofarm cseh kompánia nyújtották be. Az átszervezési terveket a két fél május 27-én adta át a nagybecskereki gazdasági bíróságon.

A csődeljárási igazgató által benyújtott átszervezési terv mögött valójában a szlovákiai Imuna társaság áll, amely már korábban kifejezte abbéli készségét, hogy kibéreli és újraindítja a termelést a nagybecskereki gyógyszergyárban. Az új momentum a prágai Eurofarm megjelenése.
Most már csak arra van szükség, hogy a következő tárgyaláson a Jugoremedija hitelezői állást foglaljanak a felkínált tervekről, és eldöntsék, hogy melyik átszervezési tervet fogadják el. Ha az „első körben” egyiket sem tartják megfelelőnek, akkor az előterjesztőknek egy újabb határidőt hagynak majd jóvá a dokumentum esetleges kiegészítésére.
Az előzetes eljárásban a gyár egykori dolgozói és kisrészvényesei is megpróbáltak átszervezési tervet benyújtani, de mint kiderült, erre nem jogosultak, mivel nem rendelkeznek a gyár kinnlevőségeinek legalább a 30 százalékával. Ez a csoport később egy török társaság érkezését támogatta. Képviselőjük pedig tegnap azt nyilatkozta, hogy az előállt helyzet kedvezőtlen végkimenetelt hozhat. Branislav Markuš, a hitelezők közgyűlésének elnöke ugyanis arra figyelmeztet, megtörténhet, hogy a dolgozók egy csoportja a felkínált átszervezési terv ellen szavaz, mert úgy ítéli meg, hogy az kedvezőtlen a számukra és akkor a csőd okozásával vádolhatják majd őket.
A nagybecskereki gazdasági bíróság tavaly decemberben indított csődeljárást Jugoremedijában. Az eljárás kezdeményezője a Hypo Alpe Adria Bank volt, amely a gyógyszergyárral 2012 áprilisában a banki kölcsönökkel kapcsolatos szerkezetátalakítási szerződést kötött. A Jugoremedija azonban fizetésképtelenné vált a bank pedig zálogjogot kapott a gyár ingatlanára és ingó vagyonára. Radovan Savić csődeljárási igazgató az utolsó tárgyaláson közölte, hogy május 16-ával bezárólag 689 követelés érkezett, amelyek összértéke 3,8 milliárd dinár. Ebből 2,8 milliárd értékű adósságot ítéltek valósnak. Ugyanakkor a gyár vagyonának az értékét valamivel több mint kétmilliárd dinárra becsülik.