2024. március 29., péntek

Meginoghat a Gazprom piacvezető helyzete

Egyelőre a Gazprom a világ legnagyobb oroszországi földgázszállítója. A helyzet jelentősen megváltozhat, ha a jövőben előnyben részesítik a cseppfolyósított állagú földgáz szállítását. A cseppfolyósított gázt a vásárlókhoz többféle módon is el lehet juttatni, s így a Gazprom kiépített vezetékhálózata elveszti a kizárólagos előnyét.

Az oroszországi energiaügyi minisztérium már keresi a partnereket a folyékony halmazállapotú gáz szállítására. Eddig a Novatek és a Rosznyeft jelezték, hogy készek a feladat végrehajtására. A Rosznyeft kőolajipari vállalat, akárcsak a Gazprom állami tulajdonban van. A Novatek privát vállalatnak sem kell aggódnia, hogy támogatás nélkül marad, hiszen tulajdonosai közeli viszonyban állnak Putyin elnökkel.

A szakértők szerint a Gazpromnak hosszú távon változtatnia kell az üzleti stratégiáján. A hosszú időszakra szóló, lekötött árakkal manipuláló szerződések felülvizsgálatra szorulnak. A Gazpromnak sokkal rugalmasabban kell kezelnie az európai érdekeltségű üzleteit, ellenkező esetben nagy számú vevőtől eshet el, mutat rá Szergej Pikin, az Energiafejlesztési Alap szakembere.