2024. március 28., csütörtök

A tanár verve jó?

Bántalmaztak egy zombori tanárt, mert elkobozta diákja mobiltelefonját

A szakszervezet szerint megkezdődött a tanárok levadászásának idénye. A tanév vége és kezdete incidens-helyzeteket teremt, amelyek gyakran erőszakba torkollnak. A 299 vajdasági általános és középiskolában egyetlen tanév alatt mintegy 300 esetben támadtak tanárra a diákok, a tanárok pedig 50 esetben vertek meg tanulót, míg a diákok egymás közti verekedésének száma 5000-re tehető. Zomborban legutóbb egy szülő azért támadt tanárra annak otthonában, mert az ideiglenesen elkobozta a tanóra alatt mobilozó gyermeke telefonját.

Bela Blaškovičot, a Nikola Vukičević Általános Iskola fizikatanárát saját háza előtt támadta meg a dühös szülő, megverte, szidalmazta, nemzetiségi alapon sértegette, és további fizikai leszámolással fenyegette meg. A tanár bűnvádi feljelentést tett az őt bántalmazó szülővel szemben.

Az eset kapcsán prof. Hadži Zdravko M. Kovač, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének főtitkára kijelentette, hogy a szülők és tanárok között általában a tanév végén alakul ki konfliktushelyzet, amikor az addig végzett munka eredményét összegzik. De hasonlóan veszélyes periódus az iratkozás vagy a kis- és nagyérettségi ideje.

– A kollégánk, a város egyik tekintélyes iskolájának fizikatanára elleni támadás újra aggodalmat kelt, hogy ez nem marad egyedi eset, hanem a vadászidény kezdetét jelenti azokkal a pedagógusokkal szemben, akiknek elvárásai és mércéi nem a tanulók és szüleik szája íze szerint való. A tanárok és szülők viszonya egyre rosszabb, tekintettel arra, hogy a szülők számára gyakran a kapott osztályzat fontosabb a gyermek megszerzett és fölmutatott tudásánál, nyilvánvaló, hogy a tanárok fölötti erőszak még jobban elharapózik. A tanügyesek eddigi igyekezete és rendkívüli mértékben támogatott petíciója, hogy fizikai integritásuk védelme érdekében nyilvánítsák őket hivatalos személynek, sajnos nem járt eredménnyel. Az illetékesek szerint a tanárverések egyedi esetek, illetve a pedagógusi hivatás kevésbé kockázatos azok munkájánál, akik jelenleg hivatalos személy státusában állnak, emiatt fegyvertartási és  használati joggal rendelkeznek – értékelte a szakszervezeti elnök.

– Este fél nyolc tájban a családi házam előtt történt az eset. Iskolánk egyik diákjának apja először sértegetett, majd rám támadt. Egyszerűen a földre lökött, majd rúgásokkal igyekezett „átnevelni”, szerencsére sikertelenül. Egész idő alatt hátra pislogott, hogy lesz-e szemtanú, de szerencsétlenségemre nem volt. Sértegetett, azt mondta, a nemzetemhez tartozókkal már korábban is leszámolt, és biztosított, hogy újra visszatér, és akkor eltöri mindkét lábam. Rögtön hívtam a rendőrséget, azonnal meg is jelentek, megfogalmazták a bűnvádi följelentést, miközben a kórházba mentem látleletért, de sérüléseim foka szemmel láthatólag nem olyan, hogy az ügyészség hivatalból vádat emelne. A rendőrség gyorsam megállapította a támadó kilétét, megtörtént a szembesítés is, ahol az elkövető váltig állította, soha nem is látott. Mivel úgy látszik, sérüléseim nem elegendőek a vádemeléshez, nemzeti, faji és vallási türelmetlenség szítása okán tettem följelentést – meséli a megvert tanár.

A szakszervezet szerint nem egyedi esetről van szó, csak sokan nem merik bejelenteni a történteket. Az, hogy a fizikatanár elvette a diáktól a telefont, mert óra alatt használta, nem indok, hanem csak alkalom a leszámolásra, a tanár ugyanis óra után átadta a készüléket a tanuló osztályfőnökének, erről értesítette az igazgatót. Az osztályfőnök több alkalommal jelezte az illető szülőnek, hogy vegye át az ideiglenesen elkobzott telefont, hogy elmondhassa, a tanuló mobilozásával zavarta az órát, de az inkább helybenhagyta a szaktanárt, aki, úgy tűnik, egyébként is a bögyében volt. A szakszervezeti vezető szerint Blašković följelentése nem azért fontos, hogy saját sérült önérzetét védje, hanem, hogy útját állja a hasonló, egyre gyakoribb eseteknek.

– A közvéleményben sajnos él egy olyan képzet, hogy a tanárok azt kapták, amit megérdemeltek – mondja Zdravo Kovač, pedig egyáltalán nem erről, hanem egy negatív társadalmi jelenségről van szó. El se tudjuk képzelni, hová vezet a gyermeki és szülői elégedetlenség agresszív kifejezése. Nem hagyhatjuk magára a rendőrséget, amely a törvényre hivatkozva azt mondja, a problémára az iskolán kívül került sor. Tudva lévő, hogy az iskolaügyek a lakástól az iskoláig, az ott töltött időn át a hazaútig tartanak, így mondja a törvény. Szerintem, hogy a kollégánkat egy iskolában történt eset miatt otthona előtt inzultáltak, beletartozik ebbe az értelmezési körbe, hiszen sulidolog miatt kapott odahaza verést. Az ilyen esetek tanulsága tükrében kellene módosítani a vonatkozó törvényeket, mert különben kiszolgáltatottá válik a pedagógustársadalom – magyarázza a szakszervezeti vezető. Majd hozzáteszi, hogy a tartományi ombudsman kimutatásából vett adatok szerint a tanárok 87 %-át támadták meg verbálisan vagy fizikailag, az esetek felében dühös szülők voltak az elkövetők, nem csoda hát, hogy az osztályzatok lezárása idején a pedagógusok otthon hagyják az autójukat, nehogy azon töltse ki valamelyik szülő a bosszúját.