2024. március 29., péntek

Aleksandar Vučić: A pártkönyvecske nem véd meg

A huszonnégy vitatott magánosítás felülvizsgálatával megbízott munkacsoport várhatóan az elkövetkező néhány napban ismerteti az eredményeket – jelentette be tegnap Aleksandar Vučić. A kormányfőhelyettes elmondta, hogy a vizsgálat során az állam korrekt módon járt el mindenkivel szemben, ha ez nem így történt volna, akkor egyesek már azzal vádolták volna meg az állam vezetőit, hogy a koszovói helyzet elkendőzésének érdekében foglalkoznak a sikertelen magánosításokkal.

– Az államot nem tántorítják el a nyomásgyakorlások. Az utóbbi időben nem múlik el nap, hogy egyes napilapok címoldalán ne jelenne meg ellenem szóló írás. Ha Moszkvába utazom, ha Washingtonba, bármi történjen, valamiért mindig hibás vagyok – fogalmazott Vučić.

Hozzátette, az ellene irányuló médiahajszát nem politikai pártok folytatják, hanem olyan egyének, akik kirabolták az országot: azok, akiknek „magántőkéje” veszélyben van, mert valójában az államtól eltulajdonított pénzről és tőkéről van szó.

Vučić szavai szerint a munkacsoport nemcsak a listán szereplő huszonnégy magánosítást vizsgálja felül, hanem egyéb más privatizációs ügyleteket is, olyanokat, amelyekről a nyilvánosságban azt hallani, hogy kapcsolatba hozhatók az aktuális hatalommal, ezért nem foglalkozik velük senki. A kormányfőhelyettes kimondta, hogy a Galenika gyógyszergyárra és sok más esetre gondol, hangsúlyozva, hogy a korrupcióellenes küzdelemben, pártkönyvecskétől függetlenül, nem lesznek védett személyek.

A kormányfőhelyettes azt is bejelentette, hogy június 15-ig a Szerbiai Képviselőház elé kerül a korrupcióellenes stratégia és egy igazságügyi törvénycsomag. Mint mondta, ezek elfogadásával biztossá válik a csatlakozási tárgyalások megkezdése időpontjának kitűzése.