2024. április 19., péntek

Hegymászómaraton a Fruška gorán

A hétvégén 36. alkalommal szerveznek hegymászómaratont a Fruška gorán, a népszerű sportrendezvényt 1978-ban tartották meg először. A rendezvény évről évre tömegesebb, az idén is legalább tízezer természetkedvelő áll majd rajthoz. A maraton szombaton, április 27-én délelőtt 9 órakor kezdődik. A start az idén is Popovicán lesz, a versenyzők számára 17 útvonalat jelöltek ki. A legrövidebb 4,37, a leghosszabb 111,15 kilométer hosszú.
A bejelentkezési űrlapok letölthetők a www.psdzeleznicarns.org.rs honlapról, a maratonhoz fűződő információk is itt, vagy a 021/529-978-as telefonszámon tudhatók meg.
A rendezvénnyel kapcsolatban dr. Siniša Sević, a képviselő-testület elnöke tegnap elmondta, hogy az önkormányzat az idén is támogatja a szervezést, hiszen az egyik legrégebbi, és legtömegesebb újvidéki sportrendezvényről van szó. Ezúttal egymillió dinárt különítenek el erre a célra. Közvállalatok, a kommunális rendőrség és a rendőrség is kiveszi részét a munkából, az elnök felszólította a polgárokat, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban a maratonon, de vigyázzanak a Fruška gorára, ne tegyék tönkre a természetet!
Szabályok és javaslatok: nagyon fontos, hogy minden résztvevő 9 órakor rajthoz álljon, és hogy a futószám idejében megkezdődhessen, mert az útvonal egy nagyon forgalmas autóúton vezet keresztül, amelyen a rendőrök 9 óra és fél 10 között leállítják a gépjárműforgalmat. Azokat, akik elkésnek, és utólag szaladnak át az autók között, könnyen elgázolhatják. A 18 évnél fiatalabbak csak szülő, tanár vagy nagykorú kíséretében indulhatnak, ugyanis rossz gyakorlattá vált, hogy amikor leszáll az éj, a szülők a szervezőket hívogatják, és kétségbeesetten keresik gyermeküket. A kijelölt útvonalakról a kullancs- és egyéb veszélyek miatt nem szabad letérni.


Forgalomkorlátozás
A Železničar Hegymászó Egyesület kérésére a városi útügyi igazgatóság forgalomkorlátozást rendel el április 26-án 15 óra és 28-án 18 óra között. A kamenicai Fruška gora úton, a Popovicai kerülőútig terjedő szakaszon április 27-én 6.30 és 13 óra között a Fruška gorai maraton miatt teljes forgalomkorlátozás lesz érvényben, a városi buszokra a tilalom nem vonatkozik. Az említett szakaszon nem szabad parkolni sem.