2024. április 19., péntek

Elutasították Jeremić panaszát

Az alkotmánybíróság nem illetékes a DP-ből való kizárása ügyében

Elutasította az alkotmánybíróság Vuk Jeremić indítványát, amellyel a Demokrata Párt Főbizottsága azon döntésének alkotmányossági és törvényességi vizsgálatát kérte, amelynek alapján őt kizárták a pártból. A testület ezt azzal indokolta, hogy nem illetékes döntést hozni valamely párt belső szabályzatáról.

Jeremić februárban kért vizsgálatot a Szerbiai Alkotmánybíróságtól azzal kapcsolatban, hogy alkotmányos volt-e a párt Főbizottságának azon döntése, amelyben a DP az előző összetételű kormányban miniszteri tisztséget betöltő jelenlegi köztársasági parlamenti képviselőiktől mandátumuk visszaszolgáltatását kérte. Jeremić szerint a DP ezzel megsértette az alkotmányt. A képviselők a polgároktól kaptak mandátumot, ezért senki sem követelheti tőlük ezek visszaszolgáltatását, érvelt az ENSZ Közgyűlésének jelenlegi elnöke, mondván: igazi pártokráciáról van szó.

Az alkotmánybíróság szerint a szóban forgó döntés nem olyan jellegű általános jogi aktus, amelyek alkotmányossági és törvényességi vizsgálata az ő hatáskörükbe tartozna, hanem egy párt belső szabályzata, amelynek nincs jogilag kötelező jellege.

Megítélésük szerint az általuk elutasított döntés, annak ellenére, hogy annak rendelet jellege van, csak egy instrukciónak tekinthető a tagság azon része felé, akik a DP listájáról kerültek be a parlamentbe, korábban pedig miniszteri tisztséget töltöttek be.

Indoklásuk értelmében a hatályos törvényi megoldások szerint a képviselők és pártjaik viszonya, akiknek a listáján a parlamentbe kerültek, kizárólag a képviselők szabad akaratán és döntéseiken alapulnak, ezért a pártok döntései formai jogi szempontból nem lehetnek befolyással képviselői funkciójukra, az ő akaratukkal ellentétben.

Az alkotmány értelmében „a mandátum feletti rendelkezés átadási lehetősége a pártnak” kizárólag a képviselő szabad akaratán alapszik, ezért az alkotmánybíróság elvetette e kezdeményezést.

Korábban Jeremić azt mondta ha az alkotmánybíróság úgy véli, hogy a DP Főbizottságának döntése összhangban áll a szerb alkotmánnyal és a vonatkozó törvényekkel, akkor átadja köztársasági parlamenti képviselői mandátumát.

„Ha viszont az alkotmánybíróság úgy véli, hogy alkotmánysértés történt, akkor Dragan Đilas pártelnöknek le kell mondania, hiszen felmérhetetlen kárt okozott a párt tekintélyének és hitelességének. Đilasnak ebben az esetben minden köztisztségéről le kellene mondania, mivel köztisztség betöltése és az alkotmány, illetve a törvények megsértése összeegyeztethetetlen” – fejtegette Jeremić.

A DP Főbizottsága még december végén hozta azon határozatát, miszerint az előző összetételű kormányban miniszteri funkciót betöltő párttagoknak vissza kell adniuk a mostani képviselői mandátumukat. A legtöbb érintett ezt meg is tette, egyedül Dušan Petrović volt mezőgazdasági miniszter és Jeremić, a szerb diplomácia volt vezetője tagadták meg az engedelmességet. Mindkettejüket ezért kizárták a pártból.

A mandátumok visszakérése, illetve bizonyos tagok kizárása ellen egyedül Draguljub Mićunović, a DP Politikai Tanácsának elnöke szólalt fel, kifejtve, hogy erkölcsi, alkotmányos és törvényes okokból kifolyólag ellenzi, hogy Dragan Đilas pártelnök visszakövetelte bizonyos köztársasági képviselőik mandátumát, ezért ellene szavazott ennek a megoldásnak. Megszüntették a borítékolt lemondások intézményét, amelynek értelmében a képviselői mandátumok korábban a politikai pártok elnökeinek a tulajdonát képezték – érvelt a múlt héten Mićunović. Kijelentette: „Egyetlen politikai párt sem korlátozhatja képviselőit. A DP követelésében szemben került egymással a pártfegyelem és az alkotmányos jog.”