2024. április 25., csütörtök

Hétvégi munkaakció Makkhetesen

Négy évtized után először szanálják a helyi közösség épületét

A hétvégén folytatódtak a Makkhetes helyi közösség épületének felújítási munkálatai, amelyeket még márciusban megkezdtek. Kovács Ferenc, a helyi közösség elnöke elmondta, az elmúlt mintegy negyven évben az épületen nem végeztek semmilyen karbantartást, ezért az már évek óta beázott.

– Sikerült egymillió dinárt szereznünk az épület felújítására, melyből a teljes tetőszerkezetet és a belső helyiség mennyezetét is felújítjuk a megvilágítással egyetemben. Nagy szükség volt már erre, ami bár városi szinten kis dolog, de nekünk sokat jelent, hiszen nemcsak a közgyűléseket tartjuk itt, hanem ezentúl lehetőség lesz egyéb rendezvények megszervezésére is. A rossz időjárási körülmények miatt a munkálatok befejezése is kicsit kitolódik, de remélhetőleg május elsejéig elkészülünk vele – mondta.
Kovács Ferenc hozzátette, terveik között szerepel a helyi közösség épületének körbekerítése és egy kantin kialakítása is. A hétvégén az épület felújítási munkálatai mellett a helyiek egy munkaakciót is szerveztek, ugyanis Makkhetes központjában lekaszálták a füvet, rendbe tették a játszóteret és fákat is ültettek. A fűnyírót, a motorfűrészt és a motoros fűszegélynyírót pályázaton nyerték, így lehetőség lesz folyamatosan rendezni a környéket, a fenyőfát és a gömbakác-facsemetéket pedig magánszemélyek adományozták a helyi közösségnek.
– A helyi közösségben óriási az elmaradás, nagyon kevés utcán van aszfaltburkolat és egy méternyi kiépített szennyvízcsatornánk sincs, vízvezeték pedig Makkhetes csupán mintegy huszonöt-harminc százalékán van, és az sem úgy működik, ahogy kellene. Hiányoznak a körgyűrűk és nincs megfelelő cirkuláció a csövekben, ezért ha megnő a fogyasztás, a víz sokszor zavaros. Nagyon hiányzik továbbá egy postahivatal is, és szeretnénk, ha az idén az Anna Frank utcát kiaszfaltoznák, egyben összekötnénk azt a Peščara utcával, ami lehetővé tenné, hogy a Nagyradanovác és Makkhetes közötti közlekedés is meginduljon ezen a részen. Sajnos a többi utca is katasztrofális állapotban van, egy nagyobb esőzés után sok helyen áll a víz, majd a sárral küzdünk, ezért jó lenne legalább kőzúzalékkal feltölteni ezeket az utakat – tette még hozzá Kovács Ferenc.