2024. április 20., szombat

A bíróság, amely a szerbeket 1000 év börtönre ítélte

Vuk Jeremić nem titkolja, hogy nem kedveli Hágát, írja a The New York Times

Vuk Jeremić nem rejti véka alá a hágai bíróság iránti ellenszenvét, írja a The New York Times. A lap a politikust Szerbia egyik lehetséges jövőbeni vezetőjének és az ENSZ főtitkár-jelöltjének nevezi.

A NYT szerint Jeremić elutasította a vádakat, miszerint az ENSZ Közgyűlése előtt a bíróság munkájával foglalkozó vita célja annak lejáratása lett volna, noha, mint hozzátette, nem rejti véka alá ellenszenvét e bírósággal szemben.

A Times arra is kitér, hogy a vitát bojkottálta az Egyesült Államok, Kanada és Jordánia, szerintük ennek célja a bíróság rágalmazása volt.

Idézik Jeremićet, aki szerint „egyes embereknek szemmel láthatóan kellemetlen, hogy e vitára sor került”, de szerinte az ENSZ Közgyűlése előtt nem lehetnek tabu témák.

Az ülésről erőszakkal kivezették Munira Subašićot, a Srebrenicai anyák egyesületének elnökét, aki pólóját és egy transzparenst szándékozott megmutatni, amelyeken a srebrenciai vérengzéssel kapcsolatos szövegek szerepeltek. Ezzel kapcsolatban Jeremić azt mondta, az említett hölgyet szívesen látták, hogy részt vegyen, de beszélni nem volt lehetősége, mert ez szakértői fórum volt.

A NYT azt is kiemelte, hogy a vita összehívására a horvát tábornokok hágai felmentő ítéletét követően került sor.

„Nem menekülök attól, hogy ismét kritizáljam a bíróságot. Arról a törvényszékről van szó, amely a szerbeket ezer év börtönre ítélte, ugyanakkor senkit sem ítéltek el a szerbek ellen Horvátországban elkövetett háborús bűnök miatt” mondta Jeremić.