2024. március 28., csütörtök

Észak-Korea nem békél

Kerry: Az USA megvédi Japánt, és tárgyalna Phenjannal

Ravasz trükknek minősítette, és elutasította Észak-Korea tegnap a tárgyalásokat szorgalmazó dél-koreai javaslatokat. A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság szóvivője a KCNA észak-koreai hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: ha Dél-Korea valóban tárgyalásokat akar folytatni, akkor „előbb fel kellene hagynia konfrontációra törekvő magatartásával".

John Kerry és Kisida Fumio sajtóértekezlete (Fotó: Beta/AP)

John Kerry és Kisida Fumio sajtóértekezlete (Fotó: Beta/AP)

Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön felajánlotta a szomszédos országnak a párbeszéd lehetőségét, és kijelentette, hogy „működésbe akarja hozni a bizalom építését szolgáló folyamatot" a koreai-félszigeten. Azt javasolta, hogy első lépésként tárgyaljanak a két Korea határán lévő, közösen üzemeltetett keszongi ipari park működésének újraindításáról. Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter csütörtökön szintén felszólította Phenjant, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, és vitassák meg a 2004-ben felavatott közös ipari park helyzetének normalizálását.

Az észak-koreai szóvivő tegnap alattomos és jelentéktelen gesztusnak nyilvánította Ju tárgyalási javaslatát, amelynek – megítélése szerint – az a valódi célja, hogy elleplezze az Észak lerohanására szőtt tervet. A párbeszéd felajánlása „egy ravasz trükk", hogy elrejtsék mögé Dél-Korea konfrontációs politikáját, és félrevezessék a közvéleményt abban, hogy ki a felelős a keszongi ipari park válságba taszításáért – hangoztatta az észak-koreai illetékes. Hozzátette, hogy a feszültség kiéleződéséért a szokásos éves közös hadgyakorlatát megtartó Dél-Korea és az Egyesült Államok felelős.

Phenjan múlt hétfőn jelentette be, hogy kivonja a munkásokat a különleges gazdasági övezetből, és egyelőre nem vesz részt az ipari park működtetésében.

Számos szöuli elemző úgy véli, hogy Észak-Korea nem enyhít háborús retorikáján, amíg a dél-koreai–amerikai hadgyakorlat be nem fejeződik. Dél-Korea és az Egyesült Államok Foal Eagle fedőnevű közös hadgyakorlata március elején kezdődött, s április végéig tart Dél-Korea déli és keleti partjainál.

Az Egyesült Államok „teljes mértékben elkötelezett" Japán védelme iránt Észak-Korea fenyegetéseinek fényében, ugyanakkor kész tárgyalni Phenjannal bizonyos feltételek teljesülése esetén – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter tegnap Tokióban.

Három országot érintő északkelet-ázsiai körútjának utolsó állomásán Kerry Kisida Fumio japán külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat Tokióban, ahol a két diplomata arról állapodott meg, hogy megerősítik a háromoldalú együttműködést az USA, Japán és Dél-Korea között a Koreai-félsziget feszültségei miatt.

Az amerikai külügyminiszter azt hangsúlyozta: a koreai helyzetet békés eszközökkel kell megoldani, s Kim Dzsong Un észak-koreai vezető előtt „világos út áll", ha tárgyalni akar az Egyesült Államokkal. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy Phenjan kész legyen tárgyalni a leszerelésről – húzta alá a két külügyminiszter.

Kisida a találkozót követően leszögezte: a két szövetséges állam nem engedheti, hogy Észak-Korea atomfegyvereket birtokoljon. Phenjannak be kell tartania korábbi, atom- és rakétaprogramja feladására vonatkozó, valamint a kommunista rezsim által elrabolt külföldi állampolgárokkal kapcsolatos vállalásait – közölte.

„A kérdés az, hogy milyen lépéseket kell tennünk ahhoz, hogy ne csak az elmúlt évek körei ismétlődjenek" – fogalmazott Kerry, arra utalva, hogy Észak-Korea már számos alkalommal megígérte fegyverkezésének feladását, de mindig újrakezdte az atomprogramot.

Kerry Tokióban kitért Kína és Japán szigetvitájára is, leszögezve, hogy Washington ellenez minden kényszerítő lépést Peking részéről. Ugyanakkor azt is közölte, hogy az USA nem foglal állást a szuverenitási kérdésben.

Az amerikai külügyminiszter Japánt támogató szavai mindössze egy nappal azután hangzottak el, hogy Kerry Pekingben az amerikai–kínai kapcsolatok „új szintre emelését" ígérte. Washington korábban már több alkalommal leszögezte, hogy megvédi a szigeteket egy esetleges támadás esetén.