2024. április 20., szombat

„Ez a csapat nemsokára Európa egyik legjobbja lehet”

Mihajlović megérti Ljajićot, a vádaskodókat azonban nem

A döntéseire nincs hatással senki, s úgy véli, jó alapot rakott le ahhoz, hogy Szerbia Európa egyik legjobb válogatottjává nője ki magát. Siniša Mihajlović a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a B92-nek adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy az esetleges távozásáról a labdarúgó-szövetséggel közösen döntenek majd. Sajnálja, hogy Vidić és Stanković nem volt a keretében, Ljajić és Matić ügyében továbbra is változatlan az álláspontja, a vádaskodókat perrel fenyegeti.

A világbajnoki selejtezősorozat 6 meccse után Szerbiának nincs elegendő pontja ahhoz, hogy komolyan lehetne gondolni a brazíliai vb-n való részvételt, de a válogatottban van néhány játékos, aki a nulláról az állandó csapattagságig jutott.

Most még a válogatott kispadján ül Siniša Mihajlović, de ahogy mondta: nem kell izgulni, mert ha elmegy, Szerbiának utána is lesz szövetségi kapitánya (Fotó: Beta)

Most még a válogatott kispadján ül Siniša Mihajlović, de ahogy mondta: nem kell izgulni, mert ha elmegy, Szerbiának utána is lesz szövetségi kapitánya (Fotó: Beta)

– Kaptunk egy válogatottat, amely ha együtt marad, és a fiúk „megérnek”, akkor Európa egyik legjobb csapata lesz. Ugyanígy, megjelent a válogatott kultusza és a fegyelem, amelyek nem voltak jelen korábban. Kevesebb pontunk van, mint amennyit a pályán mutatott teljesítmény alapján megérdemelnénk. Ez a szerencsétől és a tapasztalattól is függ, de ahogy a válogatott egyre több nemzetközi mérkőzést játszik majd, egyre jobb lesz, és sok örömet fog hozni Szerbiának, függetlenül a szövetségi kapitány kilététől.

Amikor Mihajlović leült a válogatott kispadjára, azt mondta, fiatalít a csapaton, és azt állítja, hogy tőle senki nem kérte, hogy vezesse ki a válogatottat a 2014-es világeseményre.

– Sok pozitív dolog van, de sok negatív is, ugyanis kevés esélyünk van a világbajnoki részvételre. De ez valamilyen módon az én hibám is, mert ez volt a célom. Senki nem úgy kezdte ezt a kvalifikációt, hogy lényegtelen, hogy kijutunk-e Brazíliába, de ennek a fiatalításnak az a célja, amit a labdarúgó-szövetség is felvázolt, hogy a válogatott a következő két világeseményre kvalifikálja magát. Sajnálom én is és a játékosok is, hogy nem sikerült elérni a célom, de ez az én célom volt, nem a szövetségé. Nem kell világvégeként tekintetni erre, ugyanis nem ez az első és nem is az utolsó eset, hogy a válogatott nem jut ki egy világversenyre, de az biztos, hogy ha a játékosok megérnek és együtt maradnak, akkor Szerbiának a következő 7-8 évben olyan válogatottja lesz, amely sokkal jobb esélyekkel indul minden selejtezőben, mint amilyennel indult a jelenlegiben.

Ha a játékoskeret hiányosságairól esik szó, legtöbbször Nemanja Matić és Adem Ljajić neve merül fel, akik sikeresek a klubjukban, de a nemzeti csapatban nincsenek jelen.

– Matić kijelentette, hogy jött volna, ha kap egy kevés lehetőséget, ami korrekt a részéről. Mindig is mondtam, hogy nálam nem a legjobbak játszanak, hanem azok, akik tulajdonságaik alapján leginkább beleillenek az én futballfelfogásomba. Matić az általunk játszott 4-3-2-1-es rendszerbe nem illik igazán, mert nem azok a karakterisztikái, amik szükségesek annak a két középpályásnak, habár nem mondom, hogy ne tudna azon a poszton játszani. Jelenleg vannak játékosaim, akik jobbak azon a pozíción ebben a rendszerben. Ha váltanék a 4-3-3-as játékrendszerre, ott Matić játszhatna a védelem előtt, ahogy azt teszi a klubjában is. Ha a válogatott edzője vagy, a játékosokat azokon a pozíciókon kell szerepeltetned, ahol a maximumot nyújthatják. Nem tudom, hogy mi a gond Matićtyal, de ő most számomra nem létezik. Ha szeretne visszatérni, akkor elég, ha felhív, és ha a játékával és a hozzáállásával kiérdemli, be fogjuk hívni.

Ljajić esete sokkal egyszerűbb.

– Ami Ljajićot illeti, őt megértem, amit meg is mondtam neki az elején. Megértem, hogy miért nem akarta énekelni a himnuszt, de neki is meg kell értenie, hogy emiatt nem kívánom hívni a válogatottba, függetlenül attól, hogy hogyan játszik és milyen játékos.

Sokan felróják Mihajlovićnak, hogy a válogatottban kevés a tapasztalt játékos, akik segítenének megérni a fiataloknak.

– Ami az idősebb játékosokat illeti, úgy gondolom, hogy megadták mindazt, amit kértem tőlük, és segítettek. Két játékos hiányát sajnálom, Dejan Stankovićét és Nemanja Vidićét. Úgy gondolom, hogy ha ők ketten a csapatban lettek volna, mindannyiunknak sokkal jobb lett volna, ugyanis sok fiatal játékosunk van. Fiatalítottam, tudtam, hogy van benne rizikó, de ez volt az egyik feltétel, amikor átvettem a válogatottat. Azzal, hogy kimondom, hogy ez az egyik legfiatalabb válogatott Európában, nem alibit keresek, csak azt akarom mondani, hogy sokkal nehezebb elérni valamit, ha ilyen fiatal csapatod van.

A játékosok kiválasztása is sokszor kerül terítékre. A média „számolgatja” egyes menedzseri irodák játékosait, néhányan egyenesen azzal vádolták meg Mihajlovićot, hogy „menedzserek állítják össze a csapatát”.

– Semmilyen kapcsolatom nincs menedzserekkel. Lehet, hogy azok az emberek, akik erről beszélnek, megszokták, hogy így csináljanak, vagy így tennének, ha a helyemben lennének. De nekem megvan mindenem, amire szükségem lehet az életben, sőt, lehet, hogy annál sokkal több is. Tudom, hogy milyen volt korábban a válogatottban, amikor mások irányították. Nem mondhatja nekem senki, hogy hívjak be valakit a válogatottba, hogy játsszon, és aztán, ha eladják, akkor nekem is adnak a bevételből valamennyit. Nekem ez nem kell, soha nem csináltam ilyesmit, nincs is rá szükségem, de lehet, hogy mások tettek ilyet előttem. Nem az én hibám, hogy annak a Ramadaninak 15-20 játékosa van Szerbiában. De ez nem is érdekel egyáltalán, nekem szükségem van bizonyos játékosokra, és hogy ki a menedzserük, teljesen lényegtelen. Minden futballra vonatkozó kritikát elfogadok, de minden olyat, aminek semmi köze a focihoz, és amelyek kihathatnak a megbecsülésemre, az emberi megítélésemre, meg fogok támadni, bíróságra fogok menni. Az ilyet kijelentőknek a bíró előtt kell bizonyítaniuk igazukat, és legyenek biztosak benne, hogy minden tárgyalást meg fogok nyerni, a pénzt pedig jótékony célokra fordítom.

Siniša Mihajlović azt mondja, hogy ami őt illeti, a Szerbiai Labdarúgó-szövetséggel való együttműködése ez év végéig tart, és nem aggódik a jövő miatt. Sem a saját, sem a válogatott jövőjéért.

– Van még négy meccsünk a kvalifikációs sorozat végéig, reméljük, hogy sikerül minél több pontot gyűjteni. Nekem nagyon fontos, hogy lássam a csapat játékában a fejlődést. El lehet veszíteni meccseket, de fontos, hogy hogyan. A kvalifikáció zárultával, 2013 decemberében távozom, és ha a labdarúgó-szövetség képviselői beszélni szeretnének velem, akkor természetesen leülök velük, és meglátjuk, hogyan tovább. Egy dologban legyenek biztosak: a szerbiai labdarúgó-válogatottnak Siniša Mihajlović után is lesz szövetségi kapitánya, és Siniša Mihajlović is dolgozni fog valahol ez a munka után.