2024. április 17., szerda

A hágai törvényszékről vitázik az ENSZ

Valószínűleg Nikolić lesz az egyetlen felszólaló államfő

Szerdán tartják meg az ENSZ Közgyűlése előtt azt a vitát, amelynek során a hágai törvényszék és más háborús bűnökkel foglalkozó bíróságok munkája lesz napirenden. Az összejövetelre Vuk Jeremić elnöklő kezdeményezésére kerül sor, apropója pedig a hágai törvényszék tavalyi döntése, amellyel szabadlábra helyezte és felmentette a három horvát tábornokot a Vihar hadművelet idején elkövetett háborús bűnök ügyében.

A vitán 50 ország képviselője vesz részt, a hágai törvényszéket senki sem képviseli.

A vita New York-i idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődik, Vuk Jeremić beszédével, akit követően Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár beszél. A fórumon felszólalhatnak jogászok, történészek, az áldozatok egyesületeinek képviselői, az első felszólaló pedig Tomislav Nikolić szerb államfő lesz.

A bejelentések alapján ő lesz az egyetlen államfő, aki felszólal, az USA és a vezető nyugati államok alacsonyabb rangú diplomatákkal képviseltetik magukat, ugyanis a bejelentés óta ellenzik e vita megtartását.

Čedomir Antić történész a vita során arról beszél majd, hogy a bíróságnak nem sikerült megbékítenie a volt Jugoszlávia népeit, hanem ítéleteivel a további feszültségekhez járult hozzá. Savo Štrbac a Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Koszovó területéről elkergetett szerbek számára hivatkozva a hágai igazságszolgáltatás szelektív jellegére mutat majd rá.