2024. március 29., péntek

Munkahelyek térkövekkel

A technológia felhasználásával az önkormányzatok csökkenthetik a munkanélküliséget

A Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kárpát Régió Üzleti Hálózat szabadkai irodájának szervezésében pénteken bemutatkozó előadást tartottak, amelyen szó esett a térkövek gyártási technológiájáról és a benne rejlő munkahelyteremtő lehetőségekről, valamint bemutatták azt az elektronikus közgyűlési rendszert, melyet a szabadkai önkormányzat a képviselő-testületi üléseken mintegy tíz éve használ.

Losonc Krisztina, a szabadkai iroda vezetője elmondta, az előadásokra az észak-vajdasági önkormányzatok, valamint építőipari cégek képviselőit is meghívták. Remélik, hogy az önkormányzatok felismerik az új technológiában rejlő lehetőségeket, melyekkel csökkenthető a munkanélküliség, illetve hogy ha van rá anyagi keret, más önkormányzatok is bevezetik a szavazatszámláló és jegyzőkönyvet vezető rendszert.

Bognár Péter, a Moldex Kft. képviseletében elmondta, tizenöt éve foglalkoznak térkövek és díszkövek gyártásával, kidolgoztak egy komoly technológiát, amellyel rendkívül olcsón lehet gyártani, tér-, dísz- vagy fali köveket.

– Ez a technológia érdekes lehet az önkormányzatok számára is, hiszen munkahelyteremtés céljából saját maguk is tudnak köveket gyártani. A technológia egyszerű, nem szükséges hozzá szakképesítés, és gyorsan betaníthatók a munkások. Vannak olyan cégek, szakemberek, amelyekkel/akikkel az önkormányzatok általában együttműködnek, ennek köszönhetően egyszerűen tudnák ezeket a termékeket legyártani. Mi átadjuk ehhez a technológiát, megtanítjuk a dolgozókat hogyan kell a köveket gyártani, segítünk a szükséges anyagok beszerzésében, az önkormányzat pedig saját munkaerejével rendkívül olcsón szebbé tehetné környezetét. Ezt a technológiát nem csak Magyarországon alkalmazzák, így több szlovákiai önkormányzattal és magángyártóval együttműködünk, de a technológiát továbbadtuk Brazíliának, Thaiföldnek, Romániának és Ausztráliának is. Szerbiában az első lépés az önkormányzatok megszólítása és a technológia átadása lesz, habár konkrét megegyezés még nem született – mondta Bognár.

Amberger Árpád, a Globomax Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég mintegy húsz évvel ezelőtt adta át szavazatszámláló rendszerét Magyarországon. Az elmúlt két évtized alatt szabványt teremtettek és a nagyobb magyar önkormányzatok döntő többsége ezt a rendszert használja.

– Ezek a rendszerek támogatják a képviselő-testületi ülés levezetését, segítenek az elnöknek az ülések vezetésében, a szólásra jelentkezők sorrendjének összeállításában, a képviselőknek a beszédek kihangosításában és a szavazatszámlálásban is. Mintegy kilenc éve adtuk át a rendszerünket a szabadkai önkormányzatnak, Szerbiában eddig ez az első és egyetlen rendszerünk, és szeretnénk, hogy a jövőben minél több önkormányzat használja ezt a korszerű rendszert, mely Magyarországon már bizonyított mind az árával, mind a szolgáltatás arányával – tudtuk meg Amberger Árpádtól.

Kern Sólya Mária, a szabadkai képviselő-testület elnök asszonya hozzátette, hogy Szabadka érdekelt minden olyan projektumban, mellyel új munkahelyeket teremthetnek, ezért is támogatták az előadások megszervezését, melyre meghívták a helyi közösségek képviselőit, önkormányzati és tartományi képviselőket is, illetve igyekeznek majd közvetíteni a felek között.