2024. április 19., péntek

Kolosszális méreteket öltött kábítószer-előállítás Afganisztánban

Több mint egymillió ember halálát okozta világszerte az Afganisztánban előállított heroin a Tartós Szabadság nevű amerikai–brit hadművelet kezdete, 2001 októbere óta. A hadművelet következtében negyvenszeresére nőtt a herointermelés – mondta szerdán Viktor Ivanov, az orosz Szövetségi Kábítószer-ellenőrzési Szolgálat vezetője.

Ivanov, aki az afganisztáni kábítószerhelyzettel foglalkozó konferencián szólalt fel Moszkvában, hangsúlyozta: a NATO-csapatok soron következő kivonása utáni radikális átalakulás miatt mélységében kell elemezni a helyzetet, és kialakítani a lehető leghatékonyabb orosz hozzáállást, szorosan együttműködve Afganisztánnal és az egész nemzetközi közösséggel, mindenekelőtt a térség államaival, köztük Iránnal és Pakisztánnal.

Ivanov szerint az afganisztáni instabilitás alapvető tényezője az elmúlt tíz évben kolosszális méreteket öltött kábítószer-előállítás. „Minden pártatlan megfigyelő kénytelen megállapítani azt a szomorú tényt, hogy a Tartós Szabadság hadművelet következtében óriásira nőtt afganisztáni herointermelés után nem sikerült áttörést elérni” – szögezte le az orosz szakértő.