2024. március 28., csütörtök

Jövőre kezdődik a Déli Áramlat kiépítése

A szerb-orosz gázszerződés értelmében évi 1,5 milliárd köbméter gáz leszállítása szavatolt

Szerbia aláírta a Gazprommal azt a hosszú távú gázmegállapodást, amely biztosítja az ország földgáz-ellátását egészen 2021 végéig. Mint azt Alekszej Miller a Gazprom vezetője az aláírást követően elmondta, Szerbia kedvezményes áron, az eddiginél 13 százalékkal olcsóbban juthat hozzá évi 1,5 milliárd köbméter földgázhoz. Szerinte ez annak bizonyítéka, hogy Szerbia a vállalat stratégiai partnere, akivel komoly terveik vannak a jövőre nézve.

Dušan Bajatović a Srbijagas vezérigazgatója elmondta, az orosz földgáz ára Szerbia számára az eddigi 490 helyett 370 dollár lesz 1000 köbméterre.

Szerbia továbbra is közvetítőn keresztül szerzi be a földgázt, mégpedig a Gazprom és a Srbijagas közös vállalatán keresztül, ugyanis elsőként a Gazprom ezzel a Jugorosgas nevű vállalattal írta alá a megállapodást, majd pedig a Srbijagas a Jugorosgasszal.

Ivica Dačić kormányfő szerint ez a megállapodás feltételeit tekintve a világ legkedvezőbb megállapodásai közé tartozik.

„Szerbia ma a Gazprommal első ízben írt alá hosszú távú szerződést a földgáz-ellátásról, eddig ugyanis ezek éves szerződések voltak. Ez viszont hosszú távú, egészen 2021-ig érvényes” mondta. Hozzátette, „Szerbia érdeke, hogy a földgáz minél olcsóbb legyen, hogy stabil legyen az ellátás és meglegyen a leszállított mennyiség vonatkozásában a szükséges rugalmasság, tehát ne kelljen a leszerződött mennyiséget egészében kifizetni”.

Dačić arról is beszélt, hogy a jövő év elején, sőt ha lehet még ennél is korábban elkezdődik a Déli Áramlat szerbiai szakaszának kiépítése, ami 1,7 milliárd euró értékű beruházás. Hozzátette, együttműködési lehetőség van a Gazprommal az udvarnoki gáztározó kiépítésére is.

Alekszej Miller ennek kapcsán elmondta, hogy az első földgáz-szállítmány a Déli Áramlaton keresztül 2015 decemberében várható a Fekete-tenger bolgár partjáról, míg Szerbiában ez 2016 folyamán esedékes. Mint mondta, cége álláspontja, hogy a gázvezeték kiépítése során szerbiai cégeket kell alkalmazni.