2024. április 25., csütörtök

Szakértői kormány alakulhat

Független szakértők is helyet kaphatnak az átalakított kabinetben

Ivica Dačić és Aleksandar Vučić megkezdik a konzultációkat a kormány átalakításáról, ugyanakkor szóba kerül a választások kikényszerítése is a demokraták irányította Belgrádban, írja a Novosti.

A lap nem hivatalos értesülései szerint amint Dačić visszatér Brüsszelből, megkezdődnek az egyeztetések a haladók első emberével, amelyek eredményeképpen nem kizárt, hogy egyes tárcák élére független szakértők kerülnek.

A Novosti úgy tudja, hogy az SZSZP és SZHP vezetői két ízben már nem formálisan beszélgettek az esetleges kádercserékről, ám konkrétumokra majd a haladók főbizottsági ülése után kerül sor, amikor elemzik minisztereik munkáját, ekkor dönthetek egyesek esetleges menesztéséről is.

A Főbizottságnak a hétvégén kellene összeülnie, de megtörténhet hogy a jövő hétre tolódik. Vučić, aki leginkább erőlteti a kormányban a cseréket időközben előállt tervével, amennyiben ekörül sikerül megállapodniuk a szocialistákkal és a többi koalíciós partnerrel, már április végén letehetik az esküt az új miniszterek.

Ugyanakkor a haladók szeretnének előrehozott választásokat kikényszeríteni Belgrádban, ahol a DP az SZSZP-SZENYP-ÚSZ koalícióval alkot többséget. A szocialisták nem szeretnék ezt a szövetséget felrúgni, a haladók azonban szeretnék átvenni a fővárosban is a hatalmat, ehhez többek között a Szerbiai Demokrata Párttal is szövetkezni kellene.