2024. április 25., csütörtök

Kiírták a tartományi foglalkoztatási pályázatokat

Négyezer-ötszáz új munkahely megnyitását remélik a támogatások révén

Három pályázatot hirdetett meg tegnap a tartományi gazdasági titkárság, ezekre több mint 400 millió dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből. Az önfoglalkoztatói támogatás az idén is 160 ezer dinár, új munkahelyek megnyitásáért pedig 130 ezer dinár jár. Az önkormányzatok részére a foglalkoztatási akcióterv elkészítésének támogatására összesen 162 millió dinárt irányoztak elő.

A legnagyobb probléma, hogy miközben új munkahelyeket nyitunk, mások a már meglévőket megszüntetik – jegyezte meg a probléma lényegére rámutatva Miroslav Vasin gazdasági, munkaügyi és nemek egyenjogúságával foglalkozó tartományi titkár az újvidéki sajtótájékoztatón. Vasin ismertette a szóban forgó titkárság legújabb munkahelyteremtést célzó pályázatait, amelyekről részletesebb információkhoz a www.spriv.vojvodina.gov.rs honlapon juthatnak az érdeklődők.

Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes lapunknak nyilatkozva összefoglalta a támogatásokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

– Az új cégek megnyitását az előző évek gyakorlatához hasonlóan ezóttal is 160 ezer dinárral támogatjuk. A bejegyzett munkanélküliek pályázhatnak, akik 60 nap után kapják meg a támogatásra szánt pénzt. Kb. 430 új cég megnyitását segíthetjük, és valamivel több mint 60 millió dinárt irányoztunk elő erre a célra – mondta a titkárhelyettes.

Ez az önfoglalkoztatói támogató pályázat a Dnevnikben való megjelenésének napjától érvényes, addig, amíg a rá szánt pénzügyi források el nem fogynak, de legkésőbb október 1-jéig.

– A másik megszokott pályázatot a már működő cégek számára hirdették meg, lényege a munkahelyteremtés. Ebben az esetben 130 ezer dinárral támogatjuk minden új munkahely megnyitását. Ha 50 évnél idősebb munkanélkülieknek adnak állást, akkor plusz 20 ezer dinárral többet, azaz 150 ezer dináros támogatást nyújt a tartományi kormány. Erre a célra 207 millió dinárt irányoztak elő, ez az összeg kb. 1500 munkahely létrehozására elegendő – közölte Juhász Bálint.

Ez a pályázat szintén a Dnevnikben való megjelenésétől kezdve tekinthető megnyitottnak, és legkésőbb október 1-jéig lehet rá pályázni.

– A harmadik pályázatot az önkormányzatok számára írták ki, 162 millió dinárral támogatják őket tartományi pénzből. Azon helyi önkormányzatok kapják meg eszköztársításként a pénzügyi támogatást, amelyeknek a helyi foglalkoztatási tanácsuk elfogadta a foglalkoztatási tervüket, és a saját költségvetésükből tudták finanszírozni a munkahelyek létrehozását. Ehhez adódik hozzá a tartomány támogatása és így gyakornoki programok, szakmai gyakorlatok és közmunkaprogramok keretében foglalkoztathatnak fiatal munkanélkülieket. Ezeknek a programoknak köszönhetően a tartomány csaknem 2000 munkahelyet létesített a múlt évben, s mintegy 2000 további munkahelyet a helyi önkormányzatokkal társulva sikerült megnyitni – foglalta össze a tartományi gazdasági titkárhelyettes

Ez a pályázatnak a beadási határideje március 22-e.

– Az idén valamivel több pénz áll rendelkezésre, ennek köszönhetően valamivel nagyobb eredményre is számítunk, számokban kifejezve az elvárás 4500 új munkahelyet jelent. Nagy problémát okoznak az elbocsátások, ezért a titkárság még tavaly kidolgozott egy dokumentumot, amelynek alapeleme a szolidaritás, azaz részmunkaidő alkalmazása. Ez a nyugati országokban már működő gyakorlat, azt jelenti, hogy több személyt alkalmaznak egy munkahelyen – mondta Juhász.