2024. április 24., szerda

Felcserélődtek az erőviszonyok

Slobodan Antić: A miniszterelnök befolyása egyre gyengül, a kormányalelnök hatalma pedig egyre növekszik – Nikolić támogatóit is meneszthetik

Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetőjének a helyettese megerősítette, hogy a párt Főbizottságának következő ülésén értékelik a párt minisztereinek, közvállalati vezetőinek, parlamenti képviselőinek és egyéb tisztségviselőinek, tisztviselőinek a munkáját. Aki elfáradt, és nem dolgozik teljes bevetéssel, annak leváltására kell számítania – mondta Babić, azt azonban nem árulta el, hogy mikor ül össze az SZHP Főbizottsága.

A Tanjug hírügynökség értesülései szerint az ülést valamikor március 20. után, a szerb államvezetőség képviselőinek brüsszeli látogatását követően hívják össze.

A haladók a jövőben is folyamatosan ellenőrizni fogják tisztségviselőik munkáját, magyarázta Babić, hozzátéve: a megfeszített munka közben olykor szükség van megállni, és felülvizsgálni a teljesítményt. Babić szerint a kormánykoalíció többi pártjának hasonló felelősséggel kellene hozzáállnia képviselőik teljesítményének az értékeléséhez.

Ivica Dačić kormányfő, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke a kormány átszervezésének témájához kapcsolódóan ugyanazt mondta, mint egy héttel ezelőtt: Aleksandar Vučić kormányalelnökkel, az SZHP elnökével eddig csak felületesen beszélt erről a lehetőségről. Ugyanakkor a kormány átszervezése egy olyan téma, amelyről beszélgetni lehet – mondta Dačić.

Momo Čolaković, a hatalmi Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának (PUPS) köztársasági parlamenti képviselője szerint a kormány átszervezése mindenféleképpen jobb, mint a rendkívüli választások kiírása. Ha Szerbia elnyeri a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját, akkor a kormánynak jót tenne a frissítés – véli Čolaković, aki szerint mindegyik hatalmi pártnak értékelnie kellene emberei munkáját. A PUPS ezt folyamatosan megteszi, az Elnökség és a Főbizottság minden egyes ülésén véleményt mond Jovan Krkobabić, a párt elnökének, a szerb kormány alelnökének, munkaügyi, foglakoztatási és szociálpolitikai miniszter munkájáról – érvelt Čolaković.

A Szerbia Egyesült Régiói pártunió elégedett miniszterei munkájával, ugyanakkor nem menekülnek a teljesítmény értékelése elől – jelentette ki Vladimir Ilić, a SZER frakcióvezetője, aki szerint fontos tudni, hogy milyen kritériumok alapján kell a pártoknak elemezniük tárcavezetőik munkáját. A SZER legjobb embereit adta, a pártnak minden oka megvan az elégedettségre – szögezte le Ilić.

Borislav Stefanović, a Demokrata Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője szerint a kormány átszervezése csupán politikai mese. Vučić célja az, hogy minél több emberét juttassa funkcióra – véli Stefanović.

– A kormányt azért szokás átszervezni, hogy a munkájukat rosszul végző emberek helyére új, eredményesebben dolgozó emberek kerüljenek. Ebben az esetben nem ez fog megtörténni. Vučić minél több haladót kíván pozícióra juttatni. Az aktuális hatalom legnagyobb problémája a szakszerűtlenség. Akárki is kerül a kormányba, nem hiszem, hogy munkájával jobb életkörülményeket teremt a polgároknak. Nem sokkal az átszervezés után feltehetőleg a rendkívüli köztársasági választásokat is kiírják. Ennek az átszervezésnek nem lehet ugyanolyan eredménye, mint amilyen a 2011-ben végrehajtottnak volt. Az is probléma, hogy erről a témáról nem a kormány, hanem a kormánykoalíciót alkotó pártok szintjén folyik a vita. A kormány elé kész megoldások kerülnek – fejtette ki Stefanović.

Slobodan Antić politikai elemző szerint az egyik kulcsprobléma az, hogy a miniszterelnök befolyása egyre gyengül, a kormányalelnök hatalma pedig egyre növekszik. A Vučićhoz nem hűséges embereket fogják leváltani, véli Antić, mondva, hogy az átszervezés alkalmával még inkább láthatóvá válik majd a kormányfő és a kormányalelnök közötti erőkülönbség.

– Az állampolitikát és a gazdaságot is Vučić tartja a kezében. Tomislav Nikolić államfő szintén csak másodlagos szerepet tölt be. A Nikolić-párti emberek szintén áldozatául esnek majd az átszervezésnek. Nagy viharok zajlanak a kormánykoalícióban. Dačić először ellenezte, hogy Milorad Veljović maradjon a rendőrség igazgatója, végül azonban mégis beleegyezett. Saját területén kellett engednie. Itt válik láthatóvá a kormányfő és a helyettese közötti szerepcsere, valamint az erőviszonyok eltolódása. Az is jól látszik, hogy a hatalom mekkora nyomást gyakorol a médiára. Bárki a bulvárlapok áldozatává válhat, vagy már azzá is vált, minden megengedett. Jogos megkérdőjeleznünk a médiumok minőségét, hiszen az is megtörténhetett, hogy hirtelen már egyik sem foglalkozik a Dačić és Radoslav Radulović közötti kapcsolattal. Az is különös, hogy a minap Brüsszelben Nikolić, Dačić és Vučić is jelen volt a találkozón Catherine Ashtonnal. Ők hárman öt funkciót töltenek be. A találkozó után mindhárman mást nyilatkoztak. Megalapozott az államhatalom hitelességének a megkérdőjelezése – összegezte Antić.