2024. április 23., kedd

Miként parkolhatunk Zentán?

Előreláthatólag április közepétől fizetniük kell az autósoknak – Két zóna, felmentés nincs

Nemrégen rövid tudósítást közöltünk arról, hogy rövidesen Zentán is parkolási díjat vezetnek be. Honlapunkon eléggé kiegyenlített „küzdelemben” azok vannak valamelyest többségben, akiknek nem tetszik az ötlet. Ez nem is nagyon meglepő, hiszen ami eddig ingyen volt, azért előreláthatólag áprilistól már fizetni kell. A képviselő-testület valószínűleg március végén hozza meg a végleges döntést. A „parkoltatást” a Kommunális és Lakásgazdálkodási Közvállalat fogja végezni. A tudnivalókról Bodó József igazgatót kérdeztük.

Évtizedek óta emlegetik Zentán, hogy tehermentesíteni kellene a városközpontot a tumultus és az időszakos dugók elkerülése végett. Fölvetődött már új parkolóhelyek építése, sőt az is, hogy esetleg a piacot kellene máshova helyezni, de eddig egyetlen önkormányzat sem lépett. Mi a célja a parkolás megfizettetésének? Bár nyilván az autósok azt fogják mondani, hogy a pénzszerzés.

– Valóban a központ tehermentesítése a cél, a városvezetés felügyelet alá szeretné venni ezt a területet, hiszen láthatjuk, hogy rengeteg a szabálytalanság, vannak, akik szinte korlátlan ideig tartják az autójukat a parkolóhelyen, vagy éppen olyan helyen, ahol nem is volna szabad várakozni. Egy felmérés szerint naponta a városban 4000 autó átlagosan 2,3 órát várakozik, miközben a bővebb központban 444 parkolóhely található. Ebből is látható, hogy valamiképp meg kell oldani ezt a gondot. Fák, táblák és egyebek miatt azonban valószínűleg a 400-at sem fogja elérni ez a szám, amikor felfestjük az útburkolati jeleket.

Lehet, hogy majd kevesebben fognak autózni, de a díjszedés még nem növeli meg a parkolóhelyek számát.

– Két szakaszban fogjuk bevezetni a fizetőparkolást. Amikor a képviselő-testület meghozza a döntését – ez március 28-ára várható –, onnan számítva két hét után, tehát április 15-e táján indul az első fázis, ami a meglevő parkolóhelyeket öleli föl. Utána már a befolyó pénz felhasználásával hozhatunk létre újakat olyan helyeken, ahol ehhez építési munkák is szükségesek. Például a Fő utca másik oldalán, merthogy jelenleg csak egyik oldalon szabad várakozni, bár ezt sokan nem tartják be. Így még az idén 900-ra szándékozzuk növelni a parkolóhelyek számát. Egyébként némely, tapasztalatokon alapuló vélemény szerint nem kifizetődő 400-nál kevesebb parkolóhellyel fizetőparkolást bevezetni.

Hallani lehetett már arról, hogy 30 dinár körül lesz az óradíj. Milyen „kínálatból” lehet választani?

– Végleges határozat még nem született a díjszabásról, mindenesetre jóval kevesebbet kell majd fizetni, mint például Újvidéken, sőt a szabadkainál is. Valószínűleg Óbecse és Nagykikinda szintjén lesz a díj. Persze amiatt sem lehet pontos az összehasonlítás, mivel városonként eltérő a zónák száma. Zentán például mindössze kettő lesz. Az egyik nagyon kicsi, csupán a városháza három oldalára korlátozódik, ahol legfeljebb két órát lehet majd várakozni, a város többi része mind egy másik, olcsóbb zónába tartozik.

Hogyan történik a megfizettetés?

– SMS-ben vagy parkolójegy vásárlása által. Az újvidéki szolgáltatónak leszünk egy alrendszere, tulajdonképpen béreljük a rendszert, amiért a díj 5 százalékát fizetjük, miként az SMS-szolgáltatónak is. Természetesen idejében kihelyezzük a táblákat a szükséges tájékoztatóval, sőt az említett dátum előtt egy hétig tart a „próbaüzem”, tehát akkor gyakorolható lesz az SMS-küldés, amit nem fog megfizettetni a szolgáltató. Parkolójegyet pedig a városközpontban négy helyen lehet majd vásárolni: a Magyar Szó rendőrség melletti üzletében, a Napredakban és a Forum könyvesboltban, valamint a turistairodában. Ezt a kártyát a szélvédő mögé kell helyezni úgy, hogy a parkolóőr láthassa. A jegyek „kaparósak”, tehát a megfelelő adatokat kell láthatóvá tenni, így előre is vásárolhatók kártyák, és bármikor felhasználhatók.

A tapasztalatlan autós erre azt mondja, hogy amíg elmegy jegyet vásárolni, addig az ellenőr megbünteti.

– Nem fogja, mert legrosszabb esetben is negyedóra a türelmi idő, tehát amikor a parkolóőr beviszi a számítógépébe a kocsi rendszámát, onnan számítja a 15 percet. Aki azonban egyik vagy másik módon nem törleszti a díjat, annak a szélvédőjére helyezik az utólagos megfizettetésre szóló csekket, ez pedig jóval többe fog kerülni, mint a parkolási díj, vagyis 500 dinárba, s ezt 8 napon belül köteles befizetni. Ki és milyen kedvezményre, árengedményre jogosult?

– Az említett helyeken lehet egynapos parkolójegyet is vásárolni, többórás várakozás esetén ez már kifizetődő. Lesz havi és éves bérlet is, amelyek a vállalatunk székhelyén vásárolhatók meg, természetesen jelentős kedvezménnyel. Emellett a lakásuk előtt a lakók jelképes összegért parkolhatnak. Senki nem lesz felmentve a fizetés alól, rezervált helyek sem lesznek, de pók sem fogja elvinni a szabálytalanul parkolókat.

Milyen feladatuk van az ellenőröknek az autósokkal szemben?

– Nem tartozik a feladataik közé az autók és a bennük levő tárgyak őrzése. A kijelölt parkolóban hagyott tárgyakat – például rendszám nélküli autót, csónakot stb. – elszállíttatjuk, és a költségeket a tulajdonosnak kell megtérítenie. Ha valaki szabálytalanul parkol, például több helyet is elfoglal, az eljárás a közlekedési felügyelő hatáskörébe tartozik, a tiltott helyen történő várakozás pedig a rendőrségébe.

Milyen időszakban kell díjat fizetniük az autósoknak?

– Munkanapokon 7 és 17 óra között, szombaton pedig 7-től délig.

A parkolók üzemeltetése hosszabb távon állítólag nem jövedelmez rosszul…

– Nekünk ebbe be is kellett fektetni: terveket kidolgoztatni, következik majd a jelek fölfestése és a táblák kihelyezése, meg kellett vásárolni a parkolóőrök számítógépeit, egyenruháikat, majd a költségek közé tartozik a négy ellenőr – a bővítés után valószínűleg hat – bére, a későbbiekben a parkolók karbantartása, télen a hóeltakarítás. Mivel a vállalatunkhoz tartoznak a köz- és a zöldfelületek is, remélhetőleg így hamarabb jut pénz levélszívók és hókotrók vásárlására is, ami elengedhetetlen a város tisztán tartásához.