2024. április 20., szombat

A jövő záloga

A topolyai középiskolák végzősei megismerhetik az MNT ösztöndíjprogramját

Beretka Katinka, a Magyar Nemzeti Tanács hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa tegnap délelőtt kezdte meg topolyai körútját, amelyen az MNT ösztöndíjprogramját népszerűsíti a végzősök körében. Tegnap délelőtt a mezőgazdasági középiskolában és a gimnáziumban járt, ma a Sinkovics József Szakközépiskolába látogat, a jövő héten pedig a gimnázium közgazdasági osztályában fog előadást tartani.
Beretka Katinka elmondta, hogy az MNT idén 3. alkalommal írta ki ösztöndíjpályázatát, aminek az is része, hogy körbejárják az összes magyarul is oktató középiskolát és megpróbálják bemutatni a program különböző momentumait. Amint kiderült, a programnak az ösztöndíj mellett más előnyei is vannak.
– Ide tartozik a felvételi-felkészítő, amit márciustól ingyen biztosítunk tantermi és internetes formában is. Megemlíteném még az ingyenes szerb nyelvű felzárkóztató képzést ösztöndíjasaink számára. Létezik az ún. demonstrátori támogatás is, aminek az a lényege, hogy az idősebb hallgatók megpróbálják egyengetni a gólyák útját. Reméljük, hogy a diplomázást követően ezek a fiatalok be tudnak kapcsolódni abba szélesebb körű programba, amely esetleg munkalehetőséget is biztosít számukra. Ugyanez a program már a tanulmányok ideje alatt különböző gyakorlatokra, nyári munkákra ad lehetőséget – mondta el lapunknak az MNT tanácsosa. Az ösztöndíjat eddig kétszer írták ki, növekvő érdeklődés mellett.
– Az elsőhöz képest a második körben többen jelentkeztek. A legnagyobb gond, hogy a jelentkezők nem a legmegfelelőbben készülnek fel, vagy nem használják az MNT kínálta felkészítő lehetőségeket. Tapasztalataink szerint sokat számít, ha valaki részt vesz a felkészítéseken. Ők leginkább állami költségvetésen kerülnek be az egyetemre – mondta Beretka, majd rögtön hozzáfűzte, hogy az ösztöndíjnak ösztönző hatása van – arra is motiválja a hallgatókat, hogy időben beírják a következő évet és az állami költségvetésen maradjanak, hogy megtarthassák az ösztöndíjat – hangoztatta. A tanácsos arról is beszámolt, hogy idén is lesz szerb nyelvű felzárkóztató képzés. Ezen a szeptemberben kezdődő, egy hónapos, intenzív képzésen azok vehetnek részt, akik már megkapták az ösztöndíjat. Beretka kiemelte, az MNT már minden felsőoktatási intézménytől kikérte, hogy milyen nyelven és milyen tantárgyakból tartanak felvételit. Ehhez fogják igazítani a felkészítő képzést. Befejezésül azt is megtudtuk, hogy az ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik magyar nyelven végezték a középiskolát és még nem iratkoztak akkreditált felsőfokú intézménybe Szerbia területén.