2024. április 23., kedd

Mihajlović megtapsolja a horvát himnuszt

Siniša Mihajlovićnak, a szerbiai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának az a véleménye, hogy a március 22-én sorra kerülő Horvátország–Szerbia vb-selejtező nem hasonlít majd a két válogatott 1999-es, Maksimir Stadionban megrendezett mérkőzésére, mivel a jelenlegi szerb válogatottat alkotó játékosok nem éltek Jugoszláviában, s nem tápláltak olyan érzelmeket az iránt az ország iránt, mint az ő korosztálya 15 évvel ezelőtt.

A Banja Luka-i Alternatív Televízió vendégeként a Vukováron született edző azon a véleményen van, hogy a mérkőzés résztvevőire a pályán kívülről, az emberektől, az újságíróktól származó nyomás sokkal nagyobb lesz:

– Bízok a pozitív eredményben. Fontos, hogy a játékosaim vállán minél kevesebb legyen a teher, s ne legyenek nagy feszültségnek kitéve. A probléma inkább a mérkőzésig való eljutásban rejlik, amikor már kifutnak a pályára, akkor minden másodlagossá válik.

Mihajlović külön hangsúlyozta, hogy a szerbiai válogatott mérkőzésein mindig több az országhatáron kívül élő szurkoló, mivel a Szerbia határain kívül élők jobban szeretik Szerbiát, mint azok, akik az országban élnek.

– A nézőtéren a szurkolótábor nagy részét a Krajinából érkezők alkotják. Ezt a kifeszített zászlók, feliratok, transzparensek alapján állítom. Horvátországban születtem, s úgy vélem, hogy mindig azok a nagyobb szerbek, akik a jelenlegi országhatáron kívül látták meg a napvilágot. Ők jobban szeretik az országukat, mint a Szerbiában élő szerbek. A krajinai szerbek több száz kilométert küzdenek le, hogy ott legyenek a szerbiai válogatott mérkőzésén, míg más, akinek a stadion száz méterre van az otthonától, nem jön el – tette hozzá Mihajlović, aki megerősítette azt a hírt, mely szerint megtapsolja majd a horvát himnuszt.

– Természetes, hogy tapsolni fogok! Horvátország nekünk ugyanolyan ellenfél, mint Belgium, Bulgária vagy bármelyik másik válogatott. Ez a mi viselkedési kódexünknek a része, s amíg én leszek a szövetségi kapitány, addig ez így lesz, függetlenül attól, hogy ki ellen lépünk pályára – mondta a 43 éves szövetségi kapitány, aki külön kitért Dejan Stanković válogatottba való visszatérésére:

– Nem én harangoztam be Stanković visszatérését, hanem ezt ő tette meg. Az, hogy tagja lesz-e a nemzeti csapatnak, tőle függ. Mindenekelőtt a csapatában, a milánói Interben kell, hogy folyamatosan pályára lépjen, s hogy jól érezze magát. Ha minden rendben lesz, akkor visszatér, mivel már korábban is mondtam, hogy a válogatott ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Az én dolgom csak annyi, hogy meghívjam őket.

Az A jelzésű világbajnoki selejtezőcsoportban négy forduló után Horvátországnak és Belgiumnak 10-10 pontja van, míg Szerbia mindössze 4 pontot gyűjtött, s egy újabb vereséggel a jelenlegi minimális esélyei is elszállnának a vb-re való kijutással kapcsolatban.